سامسونگ ظاهراً روی یک سیستم هوش مصنوعی فوقالعاده بزرگ کار میکند : به نظر میرسد سامسونگ با تمام توان گرافیکی که در اختیار دارد، مشغول توسعه یک سیستم هوش مصنوعی بزرگ است. هوش مصنوعی محبوبیت بالایی میان شرکتها و کاربران پیدا کرده است و توسعه مدلهای مختلف آن تعجببرانگیز نیست. حالا گفته میشود سامسونگ درحال توسعه یک سیستم هوش مصنوعی فوقالعاده بزرگ است که کار روی آن توسط یک تیم تحقیقاتی درون این شرکت دنبال میشود.
ظاهراً سامسونگ برای توسعه این سیستم از تمام منابع گرافیکی که به آن دسترسی دارد، استفاده میکند. همچنین گزارش امروز میگوید این سیستم هوش مصنوعی در ماه ژوئیه از راه میرسد، البته ابتدا با عرضه محدود روبهرو خواهیم شد. طبق این گزارش، سامسونگ روی یک مدل زبانی بزرگ کار میکند، بنابراین احتمالاً کرهایها میخواهند به جنگ چتباتهایی مانند بارد و ChatGPT بروند. با توجه به اینکه درحالحاضر این دو چتبات حرف اول را در این زمینه میزنند، ورود رقیبی تازه به بازار میتواند به نفع کاربران تمام شود.
رحالحاضر اطلاعات چندانی درباره این سیستم منتشر نشده است، اما با توجه به ادعای گزارش امروز که میگوید سامسونگ از تمام توان گرافیکی خود برای توسعه آن استفاده میکند، باید منتظر سیستمی قدرتمند باشیم. شاید با ورود سامسونگ به این بازار، اپل هم بالاخره تصمیم بگیرد شروع به کار روی هوش مصنوعی کند.
شاید سامسونگ از این مدل هوش مصنوعی در محصولاتش استفاده کند یا اینکه شاید با یک چتبات بهعنوان جایگزین ChatGPT برای کارکنان این شرکت روبهرو شویم. این احتمال هم وجود دارد که با ورود جدیتر مایکروسافت به دنیای هوش مصنوعی و انتشار شایعات مبنی بر ادغام هرچه بیشتر هوش مصنوعی با ویندوز 12، سامسونگ هم این فناوری را به رابط کاربری One UI بیاورد.
ابررایانه هوش مصنوعی ایران یکسال دیگر به بهرهبرداری میرسد :
محمد رضوی زاده در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص آخرین وضعیت پروژه ابررایانه «سیمرغ» و «مریم میرزاخانی» گفت:
پروژه سیمرغ که بستر کارهای پردازشی مثل هوش مصنوعی است، یکی از زیرساختهای پردازش فوق سریع ما بود که حدود ۵ سال پیش شروع شد و حدود ۲ سال پیش هم به بهره برداری کامل رسید۔
وی به وضعیت پروژه سیمرغ اشاره کرد و افزود: «پروژهای که دو سال پیش به بهرهبرداری کامل رسیده، در حال حاضر به دانشجویان و دانشگاهیان و همچنین به مشتریان صنعت، سرویس دهی میکند.»
رضوی زاده به میزان سرمایهگذاری این پروژه اشاره کرد و گفت:
این پروژه با هزینه حدود بالای ۳۰ میلیارد تومان از سمت وزارت ارتباطات و کمکهایی از معاونت علمی و وزارت علوم انجام شده است.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص وضعیت پروژه ساخت ابررایانهای قویتر با نام مریم میرزاخانی نیز گفت: «پروژه پیشرفتهتر از پروژه ابررایانه سیمرغ که قبلاً به اسم مریم شناخته میشد، در حال حاضر در پژوهشگاه دنبال نمیشود ولی ما در زمینه یک پروژه زیرساخت پردازش فوق سریع برای کاربردهای هوش مصنوعی کار میکنیم.»
رضوی زاده در ادامه به طراحی و پیادهسازی HPC به عنوان یک پروژه زیرساخت پردازش فوق سریع اشاره و تصریح کرد:
در حال حاضر HPC که با کمک بخش خصوصی طراحی و پیادهسازی میشود، چند برابر پروژه ابررایانه سیمرغ قدرت پردازشی خواهد داشت.
وی گفت: «اگر انشاالله امسال کارهای آن شروع شود و سال بعد به بهرهبرداری برسد، بهعنوان یک بستر خوب برای دادن سرویس سختافزاری، سرویس پردازشی به شرکتها و متقاضیانی که بخواهند در زمینه هوش مصنوعی کار کنند، میتواند کاربرد داشته باشد.»
وی به وضعیت این پروژه و زمان بهرهبرداری از آن اشاره کرد و گفت:
فعلاً پروژه HPC در دستور کار هست و شروع شده و در حال حاضر داریم کارهای مربوط به طراحیهایش را انجام میدهیم که امسال آن را تمام میکنیم و چون از لحاظ حجم ریالی پروژه سنگینی است اگر بتوانیم اعتبارش را از وزارت ارتباطات بگیریم، امسال شروع به خرید تجهیزاتش کرده و انشاالله میتوانیم در سال آینده یعنی سال ۱۴۰۳ به بهره برداری برسانیم.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: «آدرس سرویسدهی پروژه سیمرغ، سایت Simorgh .cloud است که اطلاعات کامل سرویسهای سیمرغ ،هزینهها و تمام آپشنها در حال حاضر در آن سایت وجود دارد.»
ابررایانه هوش مصنوعی ایران در سال 1403 به بهرهبرداری میرسد : ابررایانه هوش مصنوعی ایران تا یکسال دیگر به بهرهبرداری خواهد رسید. این پروژه عظیم براساس زیرساخت پردازش فوق سریع در دست انجام است. بنابر اطلاع محمد رضوی زاده رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ابررایانه هوش مصنوعی ایران بهنام “سیمرغ” که قبلاً بهنام مریم میرزاخانی شناخته میشد در سال 1403 به بهرهبرداری میرسد. این پروژه بزرگ که تحتعنوان پروژه HPC شناخته شده است بهمنظور زیرساخت پردازش فوق سریع که کاربردهای هوش مصنوعی را فراهم میکند درحال توسعه است. با این خبر ایران نیز به جمع کشورهایی که از فناوری نوین هوش مصنوعی بهره میبرند، اضافه خواهد شد.
وی در پایان گفت:
در حال حاضر در کشور میخواهیم پلتفرمی برای کدنویسی داشته باشیم مثلاً گوگل کولب یک بستری است که همه دانشجویان استفاده میکنند مشابه آن را در سیمرغ داریم و برای هر سه دسته حوزه مرکز تحقیقات دانشگاهی، دولتی و بخش خصوصی استفاده میشود. همچنین خود پژوهشگاه نیز در بخش مرکز توسعه هوش مصنوعی از این بستر استفاده میکند. این بستری است که قابل توسعه است.
سهمخواهی از معدن طلای هوش مصنوعی : معدن طلای هوش مصنوعی - که پر از مدلهای زبانی مولد پیچیده و شگفتانگیز مانند چتبات چت جیپیتی است- به آن دسته از شرکتهایی که از پتانسیلهای این تکنولوژی بهره بگیرند، نوید سودهای کلانی را میدهد. با این حال، این معدن درست مثل نخستین روزهای هر معدن طلا، برای فروشندگان بیل و کلنگ منبع درآمدزای خوبی به حساب میآید.
یک ساختمان مستطیلی خاکستری در حوالی سنخوزه کمی پایینتر از ماشینهای چشمکزن که در آن سیمهای رنگارنگ سرورها، تجهیزات شبکه و سیستمهای ذخیره اطلاعات را به هم متصل میکنند. صدای دستگاههای تهویه هوا به قدری زیاد است که صدای اعتراض افراد را بلند میکند. این ساختمان متعلق به شرکت Equinix است که فضای اختصاصی به دیتاسنترها اجاره میدهد.
تجهیزات داخل آن به مشتریانی تعلق دارند که در ماههای اخیر تعدادشان افزایش پیدا کرده است؛ شرکتهایی که از این فضا برای راهاندازی سیستمهای هوش مصنوعیشان استفاده میکنند. معدن طلای هوش مصنوعی - که پر از مدلهای زبانی مولد پیچیده و شگفتانگیز مانند چتبات چت جیپیتی است- به آن دسته از شرکتهایی که از پتانسیلهای این تکنولوژی بهره بگیرند، نوید سودهای کلانی را میدهد. با این حال، این معدن درست مثل نخستین روزهای هر معدن طلا، برای فروشندگان بیل و کلنگ منبع درآمدزای خوبی به حساب میآید.
در بیستوچهارم مه، شرکت انویدیا که برای بسیاری از سرورهای مبتنی بر هوش مصنوعی، تراشههای نیمهرسانا طراحی میکند، با انتشار گزارش درآمد سهماهه منتهی به آوریل خود تمام پیشبینیهای تحلیلگران را پشت سر گذاشت و عقب زد. این شرکت اعلام کرد که انتظار دارد میزان فروش آن در فصل جاری به ۱۱ میلیارد دلار برسد که رقمی دو برابر پیشبینی تحلیلگران والاستریت خواهد بود. جنسن هوانگ مدیرعامل شرکت انویدیا در روز بیستونهم مه اظهار کرد که جهان در نقطه اوج یک عصر رایانشی جدید است. یک روز بعد از آن، ارزش بازار این شرکت با رشد ۳۰درصدی به رقم یک تریلیون دلار رسید.
دیگر شرکتهای تراشهساز از طراحان رقیبی مانند AMD گرفته تا سازندگانی مانند TSMC تایوان، همچنان درگیر هیجان هوش مصنوعی بودهاند. با این اوصاف در اختیار داشتن تامینکنندگانی از دیگر زیرساختهای رایانشی - از همان کابلهای رنگارنگ، دستگاههای تهویه هوای پر سروصدا و حتی اجارهدهندگان فضای مورد نیاز دیتاسنترها گرفته تا نرمافزاری تخصصی- به اجرای بهتر الگوهای هوش مصنوعی کمک میکنند.
شاخص هموزن ۳۰ شرکت از زمان عرضه چتبات چت جیپیتی در ماه نوامبر گذشته تا ۴۰ درصد رشد کرده، در حالی که میزان رشد شاخص تکنولوژی نزدک در همین زمان ۱۳ درصد بوده است. دنیل جفریز از گروه لابیگری «اتحاد زیرساختی» معتقد است که گروه سهامی جدید در حوزه تکنولوژی در حال ظهور است.»
در مواجهه با این اتفاق به نظر میرسد که شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی نسبت به شرکتهای فعال در زمینه الگوهای زبانی بزرگ و هوشمند مربوط به چتباتها و رقبایشان، هیجان کمتری داشته باشند. با این حال از آنجا که سازندگان این مدلهای زبانی و توسعهدهندگان اپلیکیشنها برای کسب سهم بیشتر از بازار پررونق هوش مصنوعی در آینده با یکدیگر در رقابت هستند، در حال حاضر به قدرت پردازشی کافی نیاز دارند.