کتاب عصر هوش مصنوعی و آینده ما انسان ها از اریک اشمیت و دانیل هوتنلوچر : پس از بمباران هیروشیما و ناکازاکی، همه ساکنان کره خاکی متوجه شدند که بشر وارد عصری تازه و خوفناک شده است. به گفته نویسندگان این کتاب، بشر امروز نیز در آستانه لحظه ای شبیه همان دوران و با همان پیامدهای احتمالی قرار دارد اما دوره کنونی غیر قابل پیش بینی تر و مه آلودتر است.
قدرت روزافزون هوش مصنوعی با گستره ای حیرت انگیز از کارکردهای نظامی و غیرنظامی، به چاقویی دو لبه شبیه شده است. نویسندگان کتاب برای توضیح تاثیرات احتمالی هوش مصنوعی در حیات آینده بشر، نقبی به گذشته نه چندان دور می زنند: راه آهن که در جنگ جهانی اول نیروها و تدارکات را به خطوط مقدم می برد، هم کاربرد نظامی داشت و هم کاربرد غیر نظامی؛ می توانست به راحتی گسترش یابد اما به خودی خود تهدید کننده نبود. همچنین فن آوری هسته ای که دوران جنگ سرد براساس آن تعریف می شود، می توانست دارای اهداف جنگی یا صلح آمیز باشد و اگرچه دارای نیروی مخرب عظیمی بود، نمی توانست به راحتی گسترش یابد.اما هوش مصنوعی این پارادیم را می شکند زیرا از هر سه این ویژگی ها برخوردار است؛ به وضوح دارای کاربرد دوگانه (نظامی و غیر نظامی) است، به راحتی قابل توسعه و قابل کاربرد است و همزمان قدرت تخریب بسیار زیادی دارد.
کتاب هوش مصنوعی (از مقدماتی تا پیشرفته ) از مریم آقاجانی ،نشر نسل روشن : هوش مصنوعی یکی از مقوله هایی است که در علوم کامپیوتر ، اهمیت فراوان دارد و تغییرات در هوش مصنوعی می توانند تحولات گسترده ای را در فناوری اطلاعات پدید بیاورند. درواقع شاخه ای از علوم کامپیوتر است که قصد دارد راه حل های الگوریتمی را ارائه کند تا بتوان به وسیله آن در ماشین ها هوشمندی ایجاد کرد ، برای تولید سیستم های هوشمند باید با ساختار درونی آن ها آشنا شد. بنابراین ابتدا باید با تعریف هوشمندی آشنا شوید و منظور از ماشین را در یابید و سپس انواع عامل های هوشمند را بشناسید و از نحوه کارکردشان اطلاع پیدا کنید که در این کتاب بطور کامل به آن پرداخته شده است .
کتاب زندگی (انسان بودن در عصر هوش مصنوعی) از از مکس تگمارک : ما در آستانۀ عصری جدید قرار داریم. آنچه زمانی داستان علمیتخیلی به شمار میآمد بهسرعت رنگ واقعیت به خود میگیرد، چون هوش مصنوعی در همۀ حوزهها در حال ایجاد تحول است، از جنگ و جُرم و جنایت گرفته تا عدالت و مشاغل و جامعه ـــ و حتی برداشت ما از معنای انسان بودن. هوش مصنوعی بیش از هر فناوری دیگری توان دگرگون کردنِ آیندۀ مشترک ما را دارد، و برای بررسیِ این آینده هیچکس بهتر از مکس تگمارک نیست، استاد MIT و یکی از بنیادگذارانِ مؤسسۀ آیندۀ زندگی که کارهایش به پژوهش جدی در زمینۀ نحوۀ سودمند نگاه داشتن هوش مصنوعی بسیار کمک کرده است.
مکس تگمارک استاد فیزیک MIT و رئیس مؤسسۀ آیندۀ زندگی است. او مؤلف کتاب جهانِ ریاضیاتیِ ماست و در بسیاری از مستندهای علمی شرکت داشته است. عشقِ او به اندیشههای نو و ماجراجویی و آیندهای شوقانگیز مسری است. تگمارک در این کتابِ بسیار مهم که بر پژوهشهای ژرف استوار است ما را به عمق اندیشه دربارۀ هوش مصنوعی و وضع بشر میبرد و با پرسشهای اساسیِ زمانهمان رو در رو میکند.
چگونه میتوانیم از طریق اتوماسیون به رشد و شکوفایی اقتصادی خود ادامه دهیم، بدون آنکه افراد درآمد یا احساس هدفمندی خود در زندگی را از دست بدهند؟
چگونه میتوانیم اطمینان یابیم که سامانههای هوش مصنوعی آینده همان کاری را که ما میخواهیم انجام میدهند بدون اینکه از کار بیفتند یا درست کار نکنند یا هَک شوند؟
آیا باید از به راه افتادن مسابقهای تسلیحاتی بر سرِ دستیابی به سلاحهای خودسامانِ مرگبار در هراس باشیم؟
آیا هوش مصنوعی به بالندگی و شکوفاییِ بیسابقۀ زندگی کمک خواهد کرد، یا سرانجام ماشینها در تمام کارها از ما پیشی خواهند گرفت، و شاید حتی جایگزین ما شوند؟
زندگی 3/0 ما را با مناقشهانگیزترین مسائل روز در زمینۀ هوش مصنوعی آشنا میکند ـــ از اَبَرهوش گرفته تا معنا و آگاهی و مرزهای فیزیکیِ نهاییِ حیات در کیهان ـــ و اینچنین ما را مجهز میکند تا به بحثی که شاید مهمترین بحث زمانۀ ما باشد بپیوندیم.
کتاب قدم اول (هوش مصنوعی) از هنری برایتون و هوارد سلینا : این کتاب که به فلسفه هوش مصنوعی پرداخته است توسط هنری برایتون و هوارد سلینا در مجموعه کوتاه٬ ولی مفید به بسیاری از موضوعات فلسفه هوش مصنوعی مانند تعریف مسئله هوش مصنوعی٬ عامل هوشمند٬ محدودیت های عامل هوشمند٬ رشته های مرتبط با هوش مصنوعی٬ مسئله ذهن و بدن٬خوش بینی ها و ادعاهای سنگین در هوش مصنوعی٬ زبان٬هوش و شناخت٬ شناخت باوری٬ تقلید زندگی و لاک پشت گری والتر٬رفتار پیچیده السی٬ محاسبه گرائی و ماشین تورینگ٬ محاسبه و شناخت باوری٬ کارگردگرائی٬ فرضیه نظام های نمادی فیزیکی٬ نظریه کنش هوشمند٬ اتاق چینی سرل٬ نظریه پیچیدگی٬ هوش مصنوعی و دوگانه انگاری٬ آگاهی٬ هوش مصنوعی و کوانتوم٬ نماتود٬ ایده آل سازی و ایده فودور٬ بازنمود داخلی و مسئله فضای حالت٬ منطق و تفکر٬ روبات های شناختی٬ اتصال گرائی و پردازش های موازی٬ محاسبه و شبکه های عصبی٬ با ثباتی و تحمل خطا٬ یادگیری در هوش مصنوعی٬ استدلال های برگرفته از نظریه تکامل٬ هوش مصنوعی جدید و اصل های آن و آینده هوش مصنوعی پرداخته است.
گذشته از برخی اشکالات مانند اصطلاحاتی که بهتر بود با دقت بیشتری انتخاب می شد٬ با این حال٬ مطالعه این کتاب برای تمامی کسانی که به هوش مصنوعی و فلسفه ذهن و علوم شناختی علاقمند هستند توصیه می شود.
کتاب هوش مصنوعی از مایکل وولدریج : این کتاب برای کسانی نوشته شده که در عصر هوش مصنوعی زندگی می کنند و مقدمه ای است قابل فهم و معتبر بر یکی از مهم ترین بحث های دوران ما. هوش مصنوعی که دانشمند علوم کامپیوتری، مایکل وولدریج، آن را نوشته تاریخ تحول ماشین های هوشمند را، از رویای تورینگ در باره ی ماشین هایی که فکر می کنند تا دستیاران دیجیتالی مانند سیری و الکسا، بیان می کند. هوش مصنوعی چیزی نیست که در آینده انتظار ما را بکشد.
در این کتاب خواهید دید چگونه بر نرم افزارهای هوش مصنوعی متکی شده اید و در خواهید یافت که هوش مصنوعی در همه جا حضور دارد. در کتاب به این مسائل پرداخته می شود: - ریاضیدان بریتانیایی، آلن تورینگ - آیا ماشین ها می توانند «بفهمند»؟ - هوش مصنوعی منطقی و رفتاری - واقعیت هوش مصنوعی امروز - هوش مصنوعی فردا این کتابی است از مجموعه ی Ladybird Expert Series که برای خوانندگان بزرگسال نوشته شده است. کتاب های این مجموعه که توسط برخی از صاحب نظران برجسته در رشته ی خود نوشته شده اند و مقدمه هایی قابل فهم و معتبر و از دیدگاه متخصصان هر موضوع هستند، کلیدهایی هستند برای راه یافتن به ٫ موضوعاتی در زمینه علم، تاریخ و فرهنگ.