معرفی کتابهای برتر اقتصادی پیشنهادی وفا مدیا : بخش دوم

شیکاگونومیکس

 

شیکاگونومیکس از لنی ایبنشتاین :

اقتصاد شیکاگو تأثیری ژرف بر علم اقتصاد و اقتصاددانان در سراسر جهان داشته است. کتاب شیکاگونومیکس داستان خواندنی چگونگی شکل‌گیری مکتب اقتصاد شیکاگو از خاستگاه‌های اولیه‌اش را روایت می‌کند. خوانندگان خواهند دید که اقتصاد شیکاگو بسیار غنی‌تر از تصویر کلیشه‌ای بنیادگرایان بازار از آن است. کتاب حاضر با بررسی آثار و اندیشه‌های اقتصاددانان سرشناس شیکاگویی از فرانک نایت و هنری سایمونز گرفته تا میلتون فریدمن و جورج استیگلر و فردریک هایک، نشان می‌دهد که باید میان مکتب اقتصاد شیکاگو متقدم و متأخر تمایز قائل شد؛ چنانکه ردپای این تمایز را هنوز هم می‌توان در میان اقتصاددانان شیکاگویی معاصر دید. نویسنده، این ماجرای بسیار مهم و اثرگذار بر اندیشۀ اقتصاددانان را به روشی جذاب و سرگرم‌کننده ارائه می‌کند. نقاط افتراق فریدمن و هایک در حوزۀ علم اقتصاد و نقاط اشتراکشان در حوزۀ اندیشۀ سیاسی و چرایی و چگونگی مخالفت اقتصاددانان شیکاگویی برای حضور هایک در بخش اقتصاد شیکاگو از دیگر بخش‌های خواندنی کتاب حاضر است. در فضای علم اقتصاد در ایران، دست‌کم، تقابلی جدی میان نهادگرایان و شیکاگویی‌ها را شاهد بوده‌ایم. کتاب حاضر اما روایتی متفاوت در این باره به دست می‌دهد و ریشه‌های نهادگرایی را میان اقتصاددانان شیکاگویی جست‌وجو می‌کند.

 

نظریه اقتصاد خرد

 

نظریه اقتصاد خرد از گریگوری منکیو :

کتاب نظریه ی اقتصاد خرد ویرایش سوم کتاب اصول اقتصاد خرد گریگوری منکیو است که در 7 بخش و 22 فصل چاپ شده است. این کتاب دومین جلد از مجموعه ای 4 جلدی است که جلد نخست آن با نام مبانی علم اقتصاد، پیش از این منتشر شده است. کتاب نظریه ی اقتصاد خرد 14 فصل مشترک با کتاب پیشین دارد؛ امّا در کتاب حاضر 8 فصل جدید را ملاحظه می کنید که شامل طراحی نظام مالیاتی، بازارهای انحصار چندجانبه، بازارهای رقابت انحصاری، بازار عوامل تولید، درامدها و تبعیض، نابرابری درامد و فقر، نظریه انتخاب مصرف کننده و مرزهای دانش اقتصاد خرد است. این کتاب برای دانشجویان رشته های اقتصاد، مدیریت، حسابداری و سایر رشته های علوم انسانی که باید واحدهای درسی اقتصاد خرد، اصول علم اقتصاد (1) و یا مبانی علم اقتصاد را بگذرانند قابل استفاده است. موضوع اکثر فصول این کتاب جزء مباحث اصلی درس اقتصاد خرد است. دکتر گریگوری منکیو استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد است. او تحصیلات خود را در دانشگاه های پرینستون و ام آی تی به پایان رسانده و تاکنون مباحث مختلفی مانند اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، آمار و اصول اقتصاد را در دانشگاه تدریس کرده است. منکیو نویسنده ای پرکار است. مقالات بسیار زیادی در مجلات معتبر علمی و اقتصادی، مانند جورنال آو پولیتیکال اکونومی، امریکن اکونومیک ریویو، و کوارترلی جورنال آو اکونومیکس و مجلات ترویجی برای عموم مردم، مانند فاینانشیال تایمز و وال استریت جورنال، به چاپ رسانده است و نیز مقاله نویس مجله ی فورچون و ناشر مجموعه ای از بهترین و پرفروش ترین کتاب های درسی دانشگاهی به ویژه در زمینه ی اقتصاد خرد، اقتصاد کلان و مبانی علم اقتصاد بوده است. کتاب های منکیو با اقبال فراوان روبه رو شده اند و در اکثر دانشگاه های معتبر دنیا به منزله ی کتاب درسی مورد استفاده ی دانشجویان قرار می گیرند. پروفسور منکیو سرپرستی طرح های اقتصادی در دانشگاه های کمبریج و ماساچوست، و مشاوره ی بانک مرکزی امریکا و دفتر بودجه ی مجلس امریکا را برعهده داشته است.

 

تاریخ عقاید اقتصادی از فریدون تفضلی

 

تاریخ عقاید اقتصادی از فریدون تفضلی :

دانش اقتصاد ساخته و پرداخته‌ی اندیشه‌ی بزرگانی است که سالیان پیوسته در این زمینه کوشیده‌اند. لیکن هر اندیشه‌ی اقتصادی تحت تأثیر محیط اجتماعی، زمان، سیاست، فلسفه و مشرب اقتصاددانان قرار گرفته و میدان را به پیدایش نظریه‌ی مخالف یا گشایش راه تکامل یا عقیده‌ای تازه در سطحی برتر و جامع‌تر سپرده است. علم اقتصاد از تلفیق و ترکیب این عقاید به‌صورت مدون درآمده و کمال یافته است. در این کتاب اصول فکری، آرای مکاتب و سیر اندیشه‌های اقتصادی از یونان و روم قدیم تا دوران معاصر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، بدین‌ترتیب که هر مکتب اقتصادی برحسب اولویت تاریخی خود معرفی شده، سپس دکترین‌ها و نظریه‌های اقتصادی موجود با توجه به آثار دانشمندان آن مکتب مورد بررسی قرار گرفته است. فریدون تفضلی (1396-1319) به سال 1343 به دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس‌آنجلس رفت تا در رشته‌ی اقتصاد تحصیل کند. پس از گذراندن مقطع لیسانس به دانشگاه کالیفرنیای جنوبی رفت و مقطع فوق لیسانس رشته‌ی اقتصاد را در آن‌جا به ‌پایان رساند و سرانجام با اخذ مدرک دکترای اقتصاد از همان دانشگاه فارغ‌التحصیل شد. او سال‌های متمادی استاد اقتصاد در دانشکده‌ی علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی بود و آثار مهمی در حوزه‌ی اقتصاد از خود به جای گذاشت.

 

نظریه اقتصاد کلان

 

نظریه اقتصاد کلان از گریگوری منکیو :

دکتر گریگوری منکیو استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد است. او تحصیلات خود را در دانشگاه‌های پرینستون و ام‌آی‌تی به پایان رسانده و تاکنون مباحث مختلفی مانند اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، آمار و اصول اقتصاد را در دانشگاه تدریس کرده است. منکیو نویسنده‌ای پرکار است. مقالات بسیار زیادی در مجلات معتبر علمی و اقتصادی، مانند جورنال آو پولیتیکال اکونومی، امریکن اکونومیک ریویو، و کوارترلی جورنال آو اکونومیکس و مجلات ترویجی برای عموم مردم، مانند فاینانشیال تایمز و وال‌استریت جورنال، به چاپ رسانده است و نیز مقاله‌نویس مجله? فورچون و ناشر مجموعه‌ای از بهترین و پرفروش‌ترین کتاب‌های درسی دانشگاهی به‌ویژه در زمینه? اقتصاد خرد، اقتصاد کلان و مبانی علم اقتصاد بوده است. کتاب‌های منکیو با اقبال فراوان روبه‌رو شده‌اند و در اکثر دانشگاه‌های معتبر دنیا به‌منزله کتاب درسی مورد استفاده دانشجویان قرار می‌گیرند. پروفسور منکیو سرپرستی طرح‌های اقتصادی در دانشگاه‌های کمبریج و ماساچوست، و مشاوره بانک مرکزی امریکا و دفتر بودجه مجلس امریکا را برعهده داشته است. کتاب نظریه اقتصاد کلان ترجمه ویرایش سوم کتاب اصول اقتصاد کلان گریگوری منکیو است که در 6 بخش و 14 فصل تقدیم خوانندگان می‌شود. این کتاب سومین جلد از مجموعه 4جلدی است که جلد نخست آن با نام مبانی علم اقتصاد در 23 فصل و جلد دوم آن با نام نظریه اقتصاد خرد در 22 فصل پیش از این منتشر شده است. مباحث اصلی نظریه اقتصاد کلان عبارتند از: اندازه‌گیری درآمد ملی و هزینه زندگی، تولید و رشد، نظام مالی، ابزارهای اساسی مالی، بیکاری و نرخ طبیعی آن، نظام پولی، رشد پول و تورم، نظریه اقتصاد کلان باز، تقاضا و عرضه کل، آثار سیاست‌های پولی و مالی بر تقاضای کل، مبادله بین تورم و بیکاری، و پنج بحث مهم سیاست‌های کلان اقتصادی. موضوعات کتاب برای دانشجویان رشته‌های اقتصاد، مدیریت و سایر رشته‌های علوم انسانی که درس مبانی علم اقتصاد یا اقتصاد کلان را می‌گذرانند قابل استفاده است.

 

سقوط اقتصادی 2008 از آدام توز

 

سقوط اقتصادی 2008 از آدام توز :

این کتاب مجموعه‌‏ای است دانشنامه‌گونه دربارۀ روند جهانی‌ شدن اقتصاد سیاسی کشور‏های دنیا طی چند دهۀ اخیر و پیامد‌‏های آن. نویسنده ضمن یادآوری دوران رکود بزرگ دهۀ 1930، تحولات مالی و پولی جهان غرب بعد از جنگ جهانی دوم، تشکیل بازار مشترک و اتحادیۀ اروپا و فروپاشی بلوک شوروی، با نگاهی تفصیلی‏ به زمینه‌های ایجاد بحران مالی ـ اقتصادی 2008 و سیر تکوین و اشکال بروز و رویارویی با آن در جهان غرب، اروپای شرقی، روسیه و جمهوری‌های شوروی سابق، چین و اقتصاد‏های نوظهور در طی 10 سال تا اوایل سال 2018، می‌پردازد. در این کتاب تنش‌های اقتصادی و سیاسی درون کشور‏ها و میان کشور‏ها و همچنین ملاحظات جغرافیای ‏سیاسی و جغرافیای ‏اقتصادی پدیدآمده در جهانی با گرایش قوی به‌سوی چند‏قطبی‌شدن، بررسی می‌شود. آدام توز استاد تاریخ اروپا در دانشگاه کلمبیا ( نیویورک) و مدیر بخش مطالعات اروپایی این دانشگاه برای تحلیل نقش شخصیت‌ها، تصمیمات و سیاست‌های اتخاذ‏شده در تحولات یک دهه پس از بحران، از مجموعه‌ای وسیع و معتبر از داده‌های مالی ـ پولی و اقتصادی و نیز منابع تحلیلی و خبری سود برده است.