تویوتا موتور کورپوریشن (به ژاپنی: トヨタ自動車株式会社) شرکت چندملیتی ژاپنی سازندهٔ خودرو، ماشینآلات، پیشرانه و قطعات خودرو مستقر در شهر تویوتا در استان آیچی ژاپن است. نخستین خط تولید خودرو تویوتا در سال ۱۹۳۷ توسط کیشیرو تویودا و در کارخانه ماشینسازی صنایع تویوتا، که متعلق به پدر وی (ساکیشی تویودا) بود، راهاندازی شد. نخستین خودروی سواری این شرکت تویوتا ایای نام داشت. این کورپوریشن دارندهٔ برندهای دینا، دایهاتسو، لکسوس و هینو موتورز نیز میباشد که هماکنون بهعنوان بزرگترین خودروساز جهان شناخته میشود.سهام این شرکت در بازار بورس نیویورک، بورس لندن و بورس توکیو معامله میشود. تویوتا (トヨタ) در زبان ژاپنی به معنی شالیزار است.
کتاب راه تویوتا در فروش و بازاریابی اثر یوشیو ایشی زاکا :
شرکت تویوتا موتور، در سال ۲۰۰۷ هفتادمین سالگرد کاری خود را جشن گرفت، و بعد از تولید یکپارچه تقریبا ۷/۵ میلیون خودرو در سراسر جهان، تولید کننده برتر خودرو شد و از میزان تولید رقیب خود، جنرال موتورز آمریکا پیشی گرفت. اینک خودروهای تویوتا، با سرعت شگفت انگیز یک میلیون خودرو در هر ۳ ثانیه و در ۵۳ کارخانه واقع در ۲۷ کشور جهان مونتاژ می شوند. تویوتا دیگر عملیات بازاریابی خود را به مشتریان ژاپنی محدود نمی کند و فراتر از چارچوب داخلی پایه پیش رفته است. کتاب راه تویوتا در فروش و بازاریابی نوشته یوشیو ایشی زاکا معاون مدیر عامل سابق شرکت تویوتا موتور است. این کتاب ترجمه فارسی عنوان اصلی The Toyota Way in sales & marketing است.
آقای یوشیو ایشی زاکا در سال 1964 با اخذ مدرک حقوق از دانشگاه هیتوتسوبیشی توکیو به تویوتا پیوست. شغل وی در مرکز تجارت خارج از کشور متمرکز شده است و وی در عملیات تویوتا در خارج از ژاپن به دو دوره طولانی خدمت کرده است: شش سال در اواخر دهه 1970 در استرالیا و چهار سال در ایالات متحده در اواخر دهه 1980.آقای ایشی زاکا از سال 1986 تا 1990 به عنوان معاون رئیس و مدیر ارشد هماهنگ کننده Toyota Sales ، ایالات متحده آمریکا، شرکت داشت، ضمن اینکه به توسعه پروژه ویژه ای که لکسوس تبدیل شد نیز کمک کرد.
کتاب چگونه تویوتا شماره 1 شد اثر دیوید مگی :
همه میدانند که تویوتا یک دوره بیست و پنج ساله شگفتانگیز داشته است و از یک استارتآپ ساده ژاپنی به یک غول جهانی در حال رشد تبدیل شده است. اما چگونه توانست از فورد و جنرال موتورز عبور کند و به بزرگترین خودروساز جهان تبدیل شود؟ و چگونه در حالی که بسیاری از رقبا در حال مبارزه و شکست هستند به رشد خود ادامه می دهد؟ دیوید مگی، روزنامهنگار، عمیقا در گذشته و حال تویوتا تحقیق کرد و با مدیران ارشدی که به ندرت با مطبوعات صحبت میکردند و بسیاری از منابع دیگر مصاحبه کرد. درس های قدرتمندی که او می گیرد آنها را در اینجا در" کتاب چگونه تویوتا شماره 1 شد" به خوانندگان ارائه می دهد. کتاب چگونه تویوتا شماره 1 شد
کتاب استراتژی بازاریابی جهانی تویوتا (نوآوری از طریق تفکر دستیابی به موفقیت و کایزن) از گرهارد پلنرت :
کتاب استراتژی بازاریابی جهانی تویوتا تالیف شوزو هینیو توسط نشر فوژان به چاپ رسیده است. در این کتاب ، خواننده معنای عادت های تفکر تویوتا را در ابتدای کتاب فرا خواهد گرفت سپس در فصل های بعدی طـنین بین یک عملگر و یک نظریه پرداز را کشف می کند اتومبیل سازی تویوتا دارای روحیه کارآفرینی است که در یک روستای دوهستانی در ژاپن در منطقه قدیمی مایکاوا ( آیشی ، امروزی ) شکل گرفته است . با باز شدن پنجرههای شریرنا ، این کسب و کار به یکی از بزرگ ترین شرکت های جهان تبدیل شد . نویسندگان امیدوارند که خوانندگان نیز انگیزه ای برای " آرزوهای بالاتر " از این کتاب دریافت کنند و با جسارت سعی در فعالیت فراتر از مرزهای جهانی گسترده تر داشته باشند . نویسندگان پیشنهاد می کنند که ما " پنجره ها را باز می کنیم . فضای بیرونی حتی گسترده تر است " ما باید " با جسارت به آنجاهایی برویم که هیچکس قبل از آن نرفته است
کتاب سیستم تولید تویوتا از تائیچی اوهنو :
کتاب سیستم تولید تویوتا نوشتهٔ تائیچی اوهنو با ترجمهٔ کاظم موتابیان و ویراستاری آزاده رادنژاد در انتشارات ناب اندیشان چاپ شده است. تائی چی اوهنو، مدیرعامل سابق تویوتا و معمار سیستم تولید تویوتا، حاصل ۴۰ سال تلاش بیوقفه برای ساختن این سیستم را که بعدها به تولید ناب نیز معروف شد در این کتاب به شکلی ساده و روان تشریح کرده است.تویوتا چگونه تویوتا شد و به حدی رسید که اکنون نهتنها بزرگترین شرکت خودروساز دنیا، بلکه سودآورترین آن نیز هست؟ پیام مهم اوهنو این است: اگر دیگر نمیتوانید هر چه را تولید میکنید به یک مشتری مجبور بفروشید، اگر دیگر نمیتوانید از طریق افزایش فروش یا ورود به بازارهای جدید و تولید محصولات جدید هزینههای خود را کاهش دهید باید محصولاتی متنوع را به میزانی کم باکیفیت بالا و با قیمت رقابتی تولید کنید و تنها سیستم تولید تویوتا (معروف به تولید ناب) است که به شما امکان میدهد این مهم را انجام دهید. کتاب حاضر یکی از مهمترین منابعی است که تاکنون در سرتاسر جهان درباره این سیستم منتشر شده است و نشان میدهد که مشکلات سیستم تولید انبوه چیست و چگونه میتوان با ناب کردن سیستم خود این مشکلات را مرتفع کرد. این کتاب درعینحال نشان میدهد که چه کوششهایی لازم است تا بتوان بر مقاومتها غلبه کرد و خیزش ناب را آغاز کرده و با موفقیت به انجام رساند.
کتاب شیوه تویوتا: 14 اصل مدیریت بزرگترین خودروساز جهان از جفری کی لایکر :
آنچه که ما را بر آن داشت سراغ ترجمه این ک تاب برویم، فاصله ای است که بین صنعت خودروسازی کشور عزیزمان و کشورهای پیشرو در این عرصه وجود دارد. فاصله ای که میتواند با اتخاذ تدابیر لازم و پیاده سازی صحیح آنها کاهش یابد. در این خصوص، بکارگیری اصولی که در این کتاب به خوبی تشریح و توصیف گردیده است می تواند جهت دستیابی به این مهم کمک شایانی نماید. کتاب شیوه تویوتا که ترجمه فارسی آن تقدیم می گردد در برگیرنده 14 اصل مدیریتی است که تویوتا با بکارگیری آنها توانسته است به جایگاهی رفیع در بازار جهانی خودرو دست یابد. نکته بسیار مهم آن است که این اصول مدیریتی به هیچ وجه مختص شرکت تویوتا یا حتی صنعت خودروسازی نبوده و کلبه شرکت های صنعتی و حتی خدماتی می توانند با بکارگیری اصولی و صحیح آن به نتایج درخشانی دست یابند. قدرت تویوتا در پایبندی به این اصول است که زیربنای تمام پیشرفت ها و دستاوردهای تویوتا محسوب می گردد. اصولی که رهبران تویوتا اعتقادی راسخ به آنها داشته و فرهنگ این شرکت را شکل می دهند. به گونه ای که این فرهنگ در تمامی اجزای شرکت به ویژه کارکنان و شرکای تجاری آن رسوخ کرده است.