سامسونگ (به کرهای: 삼성) یک شرکت خوشهای کرهای چندملیتی واقع در سئول است. سامسونگ مالک چندین شرکت تابعه و زیرمجموعه در صنایع مختلف است که برای نمونه میتوان به سامسونگ الکترونیکس، سامسونگ لایف، سامسونگ فایر، صنایع سنگین سامسونگ، سامسونگ موتورز و سامسونگ سیاندتی اشاره کرد.گروه سامسونگ در سال ۱۹۳۸ توسط لی بیونگ-چول، بهعنوان یک شرکت تجاری تأسیس شد و در طول ۳ دهه نخست، فعالیتهای خود را در حوزههای ارائه خدمات مالی و بیمه، مبادلات اوراق بهادار و خردهفروشی توسعه داد و در پایان دهه ۱۹۶۰ وارد صنعت الکترونیک گردید و در میانه دهه ۱۹۷۰ نیز به صنایع کشتیسازی و ساختوساز وارد شد. ورود به این حوزهها بود که سبب رشدهای پسین آن گردید. پس از درگذشت لی بیونگ-چول، در سال ۱۹۸۷ شرکت سامسونگ به چهار گروه مستقل بهنامهای گروه سامسونگ، گروه شینسگائه، گروه سیجی و گروه هانسول تفکیک شد. اکنون دفتر مرکزی این کورپوریشن در شهر سامسونگ، سئول قرار دارد و بخشی از سهام آن در بازار بورس نیویورک معامله میشود.سامسونگ تأثیر بسزایی در توسعه اقتصادی، سیاسی، رسانهای و فرهنگی کره جنوبی دارد و یک نیروی محرکه اصلی در «معجزه رودخانه هان» بودهاست. شرکتهای تابعه آن حدود یک پنجم از کل صادرات کره جنوبی را تولید میکنند. در سال ۲۰۱۳ درآمد سامسونگ معادل ۱۷٪ از تولید ناخالص داخلی (اقتصاد) کره جنوبی بوده است
کتاب سامسونگ سه ستاره درخشان از تونی میچل :
چگونه سامسونگ غول شد. تونی میچل در کتاب «سامسونگ سه ستارهی درخشان (سامسونگ و مبارزه برای رهبری صنایع الکترونیک)» سرگذشت شرکتی را روایت میکند که کار خود را با کسب و کارهایی کوچک در کره جنوبی آغاز کرد و بهتدریج به یکی از برندهای بزرگ و موفق جهانیِ تولیدکننده محصولات الکترونیک تبدیل شد. در این کتاب، در قالب روایت سرگذشت سامسونگ و شرح چگونگی رشد این شرکت و رسیدن آن به سطح جهانی و نیز بررسی بحرانهای این شرکت، روایتی از توسعهخواهی و پشتکارِ کشورها و کسبوکارهایی را میخوانیم که میکوشند، با آموختن از تجربیات کشورهای پیشرفته، خود را به سطح آنها برسانند و وارد بازار رقابتهای جهانی شوند و در این زمینه به توفیق دست مییابند. تونی میچل در این کتاب نشان میدهد که چه عوامل اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگیای باعث شدند که شرکت سامسونگ به یک شرکت تجاری جهانی بزرگ و موفق بدل شود. او همچنین به بحرانها و مشکلات سامسونگ و نحوه مواجهه و مقابله این شرکت با این بحرانها و مشکلات پرداخته است. الگوی بررسی میچل در این کتاب الگویی است که ایشاک ادیزیس در کتاب «چرخههای زندگی شرکت: شرکتها چگونه و چرا بزرگ میشوند و میمیرند و چه کار میتوان در مورد آن کرد» ابداع کرده است. در این الگو چرخه حیات و مراحل رشد و زوال شرکتها مطابق چرخه حیات موجودات زنده بررسی میشود. کتاب «سامسونگ سه ستارهی درخشان (سامسونگ و مبارزه برای رهبری صنایع الکترونیک)» با ترجمه و مقدمه محمود متحد در انتشارات افرند منتشر شده است.
کتاب راه سامسونگ،استراتژی های مدیریت تحول گرای پیشگام جهانی نوآوری و طراحی از جئیونگ سونگ،کیونگ موک لی :
در اوائل دهه 1990، محصولات گروه سامسونگ در بازارهای جهانی در رده دوم یا سوم قرار داشتند. رئیس سامسونگ، کان هی لی، در واکنش به تغییرات عمده ناشی از دموکراتیزه شدن،جهانی شدن و دیجیتالی شدن، در سال 1993 از ابتکار مدیریت نوین خود پرده برداشت. این طرح استراتژیک، سامسونگ را کاملاً دگرگون و راه را برای بهره مندی از فرصتهای جدید هموارکرد. این کتاب برای مدیران اجرائی و کارکنانی که قصد دارند سیستم مدیریت سامسونگ و نحوه پیشرفت آن را بشناسند و معیار خود قرار دهند بسیار سودمند است، خصوصاً شرکت هایی که قصد دارند به شرکتهای پیشتاز برسند ،میتوانند سامسونگ را سرمشق خود قرار دهند.
کتاب رشد و تحول در سامسونگ از یوسب کو :
ما در عصر تحولات پرشتاب فناوری، جهانیشدن، رقابت شدید میان شرکتها و بنگاههای اقتصادی و… زندگی میکنیم. در چنین شرایطی اگر مدیران و رهبران بنگاهها نتوانند درست و بهموقع تصمیمگیری کنند، بهسرعت و با بیرحمی کامل از صفحۀ روزگار حذف خواهند شد. یکی از راههای مؤثری که بهخصوص به مدیران جوان میتواند کمک کند تا آمادۀ کارزار و حضوری اثربخش در این عرضه شوند، مطالعۀ کتابهای شرححال و آشنایی با نحوۀ تفکر و شیوۀ عمل مدیران موفق است؛ شرححال افرادی از جمله بیل گیتس، مدیرعامل مایکروسافت؛ جان ولش، مدیرعامل جی. ای؛ استیو جابز، مدیرعامل اپل؛ هنری فورد، مؤسس شرکت خودروسازی فورد؛ لیکان ـ هی، رئیس هیئتمدیرۀ گروه سامسونگ و صدها نفر دیگری که نهتنها توانستهاند تحولی چشمگیر در شرکتهایی که مدیریت آنها را بر عهده داشتهاند ایجاد کنند بلکه خود را نیز بهعنوان الگویی موفق به جامعۀ مدیران دنیا مطرح کردهاند.
کتاب رشد و تحول در سامسونگ که اکنون پیش روی شماست یا آن را در دست دارید، سعی کرده به صورتی شفاف و روان و با ذکر مثالهایی عینی، الگوی کاربردی در زمینه ایجاد تحول در رهبر بنگاه بزرگی چون گروه سامسونگ را در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار دهد. این کتاب شرححال یا زندگینامۀ رئیس هیئتمدیرۀ گروه سامسونگ، لیکان _ هی نیست، بلکه در قالب بخشها و فصلهای ارائهشده، گامهای مورد نیاز برای ایجاد تحول در رهبر و نیز بنگاه تحت مدیریت او، به صورت خودآموزی راهگشا توضیح میدهد. کتاب به صورت کلی در قالب سه بخش تنظیم و ارائه شده است؛ بخش ابتدایی آن مروری اجمالی به سرگذشت و چگونگی رشد لیکان _ هی دارد تا زمانی که برای اولینبار مسئولیت مدیریت بر گروه سامسونگ را بر عهده گرفت. همانگونه که در کتاب اشاره شده، طی این دوره لی _ کان _ هی فردی معمولی بوده و در آن زمان هیچ نشانهای را نمیتوان در او یافت که در آینده به رهبری موفق تبدیل خواهد شد.
اما همین فرد زمانی که در سال 1971 مسئولیت ادارۀ گروه سامسونگ را بر عهده میگیرد، پیگیری 3 اصل واقعنگری، دنبالکردن ایدههای موفق و یادگیری مستمر را برای خود تعیین میکند. او سپس در سال 1979 به عنوان قائممقام مدیرعامل گروه سامسونگ فعالیت خود را در مجموعه ادامه میدهد اما از آنجا که هنوز تحول لازم در او ایجاد نشده بود، نتوانست افکار، ایدهها و سیاستهای خود را در آن مجموعه پیاده کند. این وضعیت تا سال 1993 که لیکان _ هی توانست در خود تغییرات شگرفی ایجاد کند، ادامه پیدا کرد و مجموعۀ شرکتها، مدیران و کارکنان گروه سامسونگ گرفتار همان پارادایمهای فکری گذشتۀ حاکم بر آن بودند.
بخش دوم کتاب بهتفصیل و در قالب فصلهای مختلف، رمز موفقیت لیکان _ هی را بررسی و تجزیه و تحلیل میکند. او برای ایجاد تحولی اساسی در مجموعه شرکتهای گروه سامسونگ، 8 اصل اساسی زیر را مورد تأکید قرار داده است: 1. تشخیص اهداف کار؛ 2. شناسایی مأموریت؛ 3. بهکارگیری الگوی «جنگل _ درخت» جهت شناخت نحوۀ ایجاد تغییرات؛ 4. شناسایی اولویتها؛ 5. بررسی و بهکارگیری اطلاعات؛ 5. اخذ تصمیم نهایی؛ 7. اجراییکردن تصمیمات؛ 8. آگاهی داشتن نسبت به شرایط آتی. او در عینحال معتقد است برای آنکه هر کس خود را متحول کند باید گذشتۀ خود را رها کرده، شرایط حاضر را دقیقاً درک کند و اهداف کار خود را بشناسد. او برای آنکه به اهداف و ماهیت کارها پی ببرد، شیوۀ طرح پرسشهای منحصربهفردی را مطرح میکند. هرچند در نگاه ظاهری، سؤالاتی که از سوی لیکان _ هی مطرح میشوند، بدیهی به نظر میآیند اما همین بدیهیات و انسجامی که در میان این سؤالات مطرح میشود خواننده را به سمت بهبود در نحوۀ تصمیمگیری و اتخاذ سیاستهای مناسب برای ادارۀ بنگاه تحت مدیریتش هدایت میکند. او درمییابد که برای ایجاد تحول در گروه سامسونگ باید این کار را از رأس هرم آغاز کند و انجام این کار را تا پایینترین سطح به صورت مستمر ادامه دهد. بر اساس همین باور است که ایجاد تغییرات را از خود آغاز میکند و در این رابطه از الگوی مقایسهای «جنگل _ درخت» بهره میگیرد.
در ادامه خوانندگان محترم با تفاوت میان واقعیتها و اطلاعات آشنا میشوند. به اعتقاد لیکان _ هی باید واقعیتها را به اطلاعاتی تبدیل کرد که مستقیماً در تصمیمات اثر داشته باشند و به کار گرفته شوند. بخش پایانی کتاب ضمن پیگیری چگونگی ایجاد تغییرات در سامسونگ، راهنماییهای ارزندهای در اختیار مشتاقان و علاقهمندان به موضوع مدیریت و رهبری بنگاهها قرار میدهد. از آنجا که نویسندۀ کتاب نیز در زمرۀ مربیان حوزۀ اصلاح خود است، بهروشنی مباحث مربوط به ایجاد تحول در افراد و بنگاهها را در این قسمت ارائه میکند. او بهصراحت معتقد است که اساس تحول در هر فردی از درون او نشئت میگیرد و برای انجام این کار باید ضمن مطالعات مستمر اصطلاح شیوۀ تفکر، مشتاقانه عمل کنیم، ایدههای خود را به اجرا درآوریم و تلاش کنیم رفتار، کردار و افکار خود را مانند مدیران عامل موفق، اصلاح کنیم.
در ادامۀ کتاب به ارائۀ دلایل موفقیت افرادی چون هارلند دیوید ساندرز، مؤسس فروشگاههای زنجیرهای کیافسی، کریستین دیور، طراح موفق مد و لباس، ها _ هی یون، ورزشکار معلول زن، وارن مک دونالد، کوهنورد مشهور جهانی و کوان ون _ کنگ، مالک رستورانهای زنجیرهای اشاره میشود.
دلیل اینکه در مقدمۀ کتاب به این نکات اشاره میکنیم این است که خوانندگان عزیز آگاهی یابند کتابی که پیش رو دارند تنها به دلایل موفقیت یک مدیر در عرصهای خاص اختصاص ندارد، بلکه دربردارندۀ تجربیات طیف گستردهای از افراد موفق و دلایل موفقیت آنان در زمینههای مختلف است که هر یک از آنها میتواند برای ما در حوزهای که علاقهمند به فعالیت در آن هستیم الگویی مناسب باشند. نویسنده در ادامه بر ضرورت فراگیری به صورت مستقیم و خصوصی از متخصصان فن تأکید میکند و در این ارتباط دربارۀ نحوۀ شناسایی و انتخاب مربی، چگونگی برقراری ارتباط مستمر با او، شیوۀ فراگیری، کسب و نهادینهکردن دانش او در ذهن خود و بهحسابنیاوردن مبالغی که در این رابطه به عنوان هزینه، سخن میگوید و در ادامه روشی مناسب برای الگوبرداری از افراد موفق و شیوۀ مطالعۀ کتابهای ارزشمند در این زمینه ارائه میدهد.