کتاب ذهن مکانیکی اثر تیم کرین ،ترجمه از مینو زمانفر و احمد لطفی از نشر نو : ذهن انسان چطور امیال و افکار ما را بازنمایی میکند؟ آیا ذهن نوعی ماشین یا مکانیسم طبیعی است؟ کتاب «ذهن مکانیکی» اثر تیم کرین، یکی از بهترین کتابهای عامهپسند و خوشخوان در باب مسئلهی بازنمایی در فلسفه است. در این کتاب، شما با اصلیترین مسائل فلسفی دربارهی ماهیت ذهن، بازنمایی ذهن و نقش محاسبات ریاضی، علوم و فیزیک در آن آشنا میشوید. «ذهن مکانیکی» همچنین کتابی جامع برای افرادی است که به ذهن و جایگاه آن در طبیعت علاقهمند هستند. تیم کرین سازوکارها و حالتهایی را تعریف میکند که چگونه ذهن میتواند به خارج از خود دست بیابد و خود را به جهان معطوف کند، و آیا ذهن یک ماشین است؟ او مسائل طبیعی و مکانیکی ذهن را با تاریخ فلسفه و علم پیوند میزند و نتیجه، مجموعهای از استدلالهای ظریف و متقاعدکنندهایست که پایههای فلسفهی ذهن معاصر را به چالش میکشد. کتاب سعی بر توضیح پرسشهایی دارد که ذهن چگونه بخشی از جهان علتها و معلولهاست و چگونه در ساحت نظم علّی جهان جای میگیرد. نویسنده در این راه به روانشناسی نیز گریزی میزند و از طریق توصیف قوانین طبیعی آن، مسألهی فکر (رویآورندگی) و بازنمایی ذهنی را مورد ملاحظه قرار میدهد. همچنین کتاب با پرسشهایی جالب مانند این که آیا ذهن انسان یک ماشین یا کامپیوتر است، ارتباط ذهن و هوش مصنوعی چیست و آیا محاسبات در بازنمایی ذهنی نقش دارند، همراه میشود. نویسنده در سبک نوشتاری واضح و سهلالوصول، رابطهی بدن با ذهن را نیز تبیین میکند و جوهر مادی و جوهر ذهنی آن را در رابطه با افکار، تجارب، رویاها و احساسات انسانها تفسیر میکند. اگر به مکانیسمهای ذهنی و رابطهشان با جهان علاقهمند هستید، «ذهن مکانیکی» مقدمهای عالی و روشنگرانه بر فلسفهی ذهنی، هوش مصنوعی و مسائل مربوط به آن است. تیم کرین در این راه موفق میشود تا موضوعات پیچیده و دشوار را به زبانی ساده و آسانیاب در دسترس مخاطبان قرار دهد.
کتاب خاطرات یک ابله سیاسی اثر یاسمینا تشانویچ ،ترجمه از راضیه خشنود از نشر ماهی : برساختن یک تصویر کلی از یک قوم یا یک کشور و سرزمین، آنهم فقط با نظر به سیاستهای حاکمانشان، همواره ما را به مسیر اشتباه رهنمون میکند. تفاوتی هم ندارد همراه فاتحان باشیم یا شکستخوردگان، مواجههای اینچنین از اساس غلط است. ماجراهای شبهجزیرهی بالکان و اقوام گونهگونش در همین قرن بیستم، شاهدی بر همین مدعایند. از کشتار صربها بهدست رژیم اوستاشهی کروات در جنگ جهانی دوم تا کشتار کرواتها و بوسنیاییها، آلبانیاییها و ... به دست صربها در طول دههی 1990، آن چیزی که عیان است، جنایتکاران جنگی حاکمانند و نه مردم کروات یا صرب یا ... . اسلوبودان میلوشویچ صرب با لقب مثالی قصاب بالکان، زادهی 1941 بود، همان سالی که آنته پاولیچ کروات به قدرت رسید و چندصد هزار صرب را به فجیعترین وضع قتلعام کرد! مردم کروات مقصرند یا مردم صرب؟ هیچکدام! تقصیر به گردن فاشیسم است و همانطور که جیسن استنلی مینویسد: «ملیگرایی، جان فاشیسم است.» زندگی زیر سایهی فاشیسم برای مردم عادی، در جناح غالب و مغلوب، همواره سرشار از ترس و اضطراب و ویرانیست. کتاب «خاطرات یک ابله سیاسی؛ زندگی عادی در بلگراد» یادداشتهای روزانهی یکی از همین مردم عادی صرب است از دورانی که نظامیان صرب درحال کشتار مردم بالکان بودند و جهان درحال ساختن تصویری خونریز و خونخوار از همهی صربها، درعینحال که ناتو هم صربها را بمباران میکرد و هم هر جنبندهی دیگری در آن جغرافیا را! در این میان مثل همیشهی تاریخ، این غیرنظامیان بودند که زندگیشان نابود میشد؛ غیرنظامیان بوسنیایی، آلبانیایی، کروات، صرب و ... . یاسمینا تشانویچ یکی از همین غیرنظامیان صربی بود که نه ملت بزرگ صرب را میخواست و نه هیچچیز دیگر جز یک زندگی عادی یک شهروند عادی: «زندگی عادی یعنی چه؟ حتی ظرفشستن هم برایم تبدیل به دغدغهای فلسفی شده است. یعنی این آخرینبار است که ظرف میشویم؟ نکند ناچار شوم باقی عمرم در غربت ظرفشویی کنم؟» خاطرات یک ابله سیاسی، با نام سراسر طعنهزنش، روزانهنویسی شهروندیست که همهی آن عقلای سیاسی را هدف میگیرد که ای کاش به جای رسانه و اسلحه، کمی عقل داشتند و تاریخ را میدیدند. مگر نه اینکه پاولیچ کروات دربهدر و فراری و زخمی در مادرید مرد و میلوشویچ در حین محاکمه در بازداشتگاهی در لاهه! بدون اینکه هیچکدام از این دو فاشیست، پیروزی بزرگ ملت بزرگ خیالیشان را ببینندو جز خون و جنگ و رذالت، چیزی از نامشان باقی بماند.
امپراتوری عقل (روایتی از تاریخ ایران) از مایکل اکس ورثی،ترجمه از هایده مشایخ،نشر هرمس : نویسندگان و پژوهشگران ایرانی و خارجی بسیاری تاکنون کتابهای متعددی دربارۀ ایران نوشتهاند و هریک به دورهای خاص از تاریخ ایران یا یکی از جنبههای ویژۀ آن پرداختهاند. کتاب «امپراتوری عقل: روایتی از تاریخ ایران» تاریخ ایران را از دورۀ پیش از تاریخ و اساطیری تبیین میکند، اما این تنها تقویمی و روزشمار وقایع نیست. در هر دوره موضوعی محوری مطرح و تفسیر میشود. برای مثال جنبههای اجتماعی روی کار آمدن و انقراض سلسههای پادشاهی، آداب و اشکال مراودات سیاسی تا دوران معاصر، تصوف و شعر و شاعری، و سیاستهای قدرتهای خارجی بهخصوص بریتانیا در قبال ایران، گو اینکه نسبتاً مختصر ولی به حد کفایت گویا و شیوا، آن هم با زبانی بسیار روان و جذاب و در قالب کتابی که برای غیرایرانیان هم بسیار جالب و حاوی اطلاعات دقیق است
کتاب گوریل نامرئی و راه های دیگری که شهود ما فریبمان می دهد اثر کریستوفر چابریس،ترجمه از عهدیه عبادی ،نشر سایلاو : گوریل نامرئی شاید مهم ترین کتابی باشد که در زمینه باورهای شهودی و خطاهای ادراکی ما تاکنون نوشته شده است. کریستوفر چابریس و دانیل سایمونز، خالقان یکی از مشهورترین آزمایشهای روانشناسی جهان، با تلفیق داستانهای خواندنی و یافتههای علمی ، حقیقت مهمی را به ما منتقل می کنند: ذهن ما آن گونه که ما فکر می کنیم کار نمی کند و باورهای شهودی ما اغلب اشتباه هستند. کتاب گوریل نامرئی کریستوفر اف. شابریس (/ʃəˈbriː/) یک روانشناس پژوهشگر آمریکایی است که در حال حاضر محقق ارشد (پروفسور) در سیستم سلامت گیزینگر، عضو مدعو در موسسه مطالعات پیشرفته در تولوز، فرانسه، و دانشیار روانشناسی و مدیر مشترک برنامه علوم اعصاب در کالج اتحادیه در شنکتادی، نیویورک است.او بیشتر به عنوان نویسنده مشترک (به همراه دانیل سیمونز) کتاب علمی رایج گوریل نامرئی، که نتایج تحقیقات در مورد توجه و سایر توهمات شناختی را ارائه می دهد، شناخته می شود.