کتاب طول عمر اثر دیوید ای سینکلیر کتابی پیشرو، جالب، کاملا علمی و قابل استفاده برای عموم. هنگامی که میشنویم علّت مرگ عزیزانمان را «پیری» اعلام میکنند، هنگامی که با بالارفتن سن نگران میشویم؛ اگر پژوهشگری با تحقیقات علمی و ایدهی دستکاری استادانه در ژنها و نیز ارائهی رژیمهای غذایی ویژه اعلام کند که پیری «درمانپذیر» است و میتوانیم با داشتن سنّی بسیار بالاتر از روال کنونی، در عین حال تندرست هم باشیم، چه آینده نویدبخشی میتواند در انتظارمان باشد؟ در این کتاب مطالبی ارائه شده است که با پیاده سازی آن، انقلابی بس شگرف در تاریخ علم پزشکی و البته در زندگی بشر رخ خواهد داد. این کتاب که توسط یکی از پژوهشگران برجستهی دانشگاه هاروارد، دکتر سینکلیر نوشته شده، با بیانی مستدل و علمی و با بهرهگیری از ساختار ژنهای مخمّر و ژنهای خود انسان و با بررسی برخی از جانوران و گیاهانی که عمری بسیار طولانی _ چند صد ساله _ دارند، معتقد است که سنّ انسان را میتوان بسیار افزایش داد؛ و اینکه، پیری در واقع یک بیماری به شمار میآید و بنا بر این مثل سایر بیماریها میتوان آن را نیز درمان کرد. مولف این کتاب و همکارانش، 4 سال پس از تألیف کتاب، همچنان با جدّیت به پژوهش در این زمینه مشغول هستند که تحقیقات آنها را میتوان در صفحات اجتماعی مولف دنبال کرد. و سخن آخر، برای محدودیت عمر انسان، هیچ قانون بیولوژیکی وجود ندارد!
کتاب گریزپا اثر فرانک کلوز ذرات بنیادین، روایت وجود ما و هر ساختار مادی است که از پیدایش زمین و خیلی پیشتر از آن وجود داشته است. فیزیک کوانتوم و مکانیک کوانتومی، توانستند ارتباطی بین کیهان و کائنات و ساختار اتم و اجزای سازندهی آن برقرار کنند. شناخت ذرات بنیادین و در رأس آنها بوزون هیگز، راهگشـای بسیاری از مشـکلاتی بود که نظریههای اساسی فیزیک کوانتوم را دههها درگیر خود کرده بود. ذرهای که پیدایش جرم در تمام جهان مادی را توضیح میدهد و عجیبتر آن که از میدانی سخن به میان میآید که مانند میدان مغناطیسی یک آهنربا، تمام کیهان را دربر گرفته است که بر همهی این ذرات اثر میگذارد و تمام کائنات، مانند تکهپارههای یک کشتی، در دریایی از ذرات این میدان غوطهور است. این قلمرو هیگز است. بوزون هیگز و میدان هیگز… کتابی که پیش رو دارید، از نبوغ فردی متواضع و منزوی میگوید که توانست تنها به کمک ذهن خلاق خود، قلهای را فتح کند که تا آن موقع کسی نمیدانست چنین قلهای هم وجود دارد. پیتر هیگز کاری را به ثمر رساند که حدود نیمقرن، هزاران دانشمند نخبه از سرتاسر جهان را با صرف میلیاردها دلار و سالها تلاش مداوم، درگیر این «ایدهی ناب» او کرد تا از طرفی دستگاهی ساخته شود که یک اعجاز مهندسی به شمار میرود و از طرف دیگر، پرده از رازی برداشته شود که شکلگیری عالم و ریزساختارهای درون اتمها را تشریح میکند. در جملهای از این کتاب میخوانیم «این آغاز یک پایان نیست، پایان یک آغاز است».
کتاب درک کیهان اثر اندرو نورتون کتاب درک کیهان، به بررسی این موضوع میپردازد که چگونه همه حوزههای فیزیک، از کوچکترین مقیاسها تا بزرگترین مقیاسها، گرد هم میآیند تا درک کنونی ما از کیهان را شکل دهند. این کتاب خوانندگان را به سفری جذاب میبرد، از مهبانگ و چگونگی تکامل کیهان تا نحوه ظاهر شدن آن در حال حاضر و بررسی احتمالاتی که در ادامه تکامل آن ممکن است در آینده رخ دهد. همچنین آخرین پیشرفتهای هیجانانگیز در این موضوع و چگونگی تأثیر آنها بر درک ما از کیهان، مانند کرومودینامیک کوانتومی، سیاهچالهها، انرژی تاریک و امواج گرانشی را بررسی میکند. همچنین توضیح میدهد که چگونه ما اینهمه اطلاعات را در مورد کیهان میدانیم و محدودیتهای درک فعلی ما را بهتفصیل شرح میدهد.
کتاب روسیه در خاورمیانه چه می خواهد؟ اثر دمیتری ترنین بررسی حاضر اگرچه با نگاهی به تاریخ مناسبات خارجی روسیه به خاور به طور کلّی و خاورمیانه به صورت اخص، از بدو پیدایش امپراتوری روسیه آغاز می شود اما تأکید اصلی اش بر دوره پساشوروی است. دوره ای که در آن در عین برجای ماندن پاره ای از ویژگی های ریشه دار در نوع نگاه روس ها به جهان پیرامونشان - که امپراتوری مآبی یکی از گرایش های شاخص آن است - در قیاس با گذشته، به خصوص با دوره شوروی، ویژگی های جدیدی به خود گرفته است. شاید مهم ترین این ویژگی ها پشت سرگذاشتن هرگونه ملاحظات ایدئولوژیک و اتخاذ یک رویکرد کاملا مصلحت گرایانه باشد. در واقع بخش مهمی از این نوشته، با ذکر نمونه های مشخص از نوع تعامل روسیه جدید با خاورمیانه، به توضیح همین پدیده اختصاص دارد.
کتاب اسرار فیزیک مدرن اثر شون کرول 1٫600 سال پیش از آگوستین قدیس پرسیدند که «زمان چیست؟» او در پاسخ چنین گفت، «اگر کسی از من این سوآل را نکند، جواب آن را میدانم، لیکن اگر بخواهم جواب آن را بدهم، نمیدانم.» زمان بر زندگانیهای ما حکمرانی میکند و در بافت جهان هستی تنیده شده است، از طلوع و غروب خورشید گرفته تا چرخههای طبیعت، فرآیندهای فکری در مغزهای ما، و ریتمهای زیستی در روزهای ما. چیزی نیست که تا این حد بر هستی ما چنگ انداخته و توضیحاش به این اندازه مشکل باشد. با وجود این، در این دورهی 24 درسی جذاب، شون کارول نویسندهی نامآشنا و دانشمند، راهنمای ما در سفری هیجانانگیز به گذشته، حال، و آینده است. او در این درسها نشان میدهد که چگونه یکی از جنبههای جهان هستی که ما تجربه میکنیم، به نام آنتروپی، ما را با لحظهی تشکیل جهان و امکان هستی چندجهان پیوند میدهد که به مراتب پیچیدهتر و متنوعتر از کیهانی است که ما میشناسیم. در این دورهی درسی پروفسور کارول از سیاهچالهها، تورم کیهانی، و انرژی تاریک سخن میگوید و به پرسشی پاسخ میدهد که تا این اواخر بیپاسخ بود و آن این است که قبل از مهبانگ چه رخ داده است؟ تمرکز او بر فیزیک زمان است، لیکن بعضی از نگرشهای فلسفی، مفهوم زمان را توضیح میدهد. افزون بر آن، در این درسها او از ادراک ما از زمان، سازوکار حافظه، و امکان سفر در زمان به گذشته و آینده نیز بحث میکند.