کتاب فاشیسم و راست گرایی در اروپا اثر مارتین بلینک هورن مارتین بلینکهورن در این کتاب از دید مورخی اجتماعی و سیاسی به واکاوی رابطهی فاشیسم با سایر انواع اقتدارگرایی راستگرا میپردازد و بدین منظور علاوه بر تأکید بر جنبشهای مهم فاشیستی در ایتالیا و آلمان، توجه خود را معطوف کلیهی ایدهها، جنبشها و حکومتهای فاشیستی و راستگرایی میکند که صحنهی سیاسی اروپای ۱۹۱۹-۱۹۴۵ را تحت تأثیر قرار دادند. وی در عین آنکه منکر تفاوتهایی در انواع سازمانهای راست افراطی نیست، یادآور میشود که منافع مشترک آنها در سالهای بین دو جنگ و همچنین بدهبستانهای فکری و سازشهای عملگرایانهی آنان چنان بوده که خطوط تمایز موجود را، برخلاف آنچه در ظاهر به نظر میرسد، عملا کمرنگ کرده است. به گمان نویسنده درک صحیح فاشیسم در گرو آن است که نخست دریابیم این مفهوم در دههی بیست چه طنینی در ذهن مبلغان سیاسی، متفکران اجتماعی و تاریخنگاران داشته و از همینرو وی جویای ریشههای فاشیسم در زمانهای است که لیبرالیسم و نظام دموکراتیک، از منظر منتقدان رادیکال، به بنبست رسیده بودند. بلینکهورن سپس سیر تحولات حکومتهای فاشیستی و ناسیونالـسوسیالیستی را در بستر بحرانهای سیاسی و اقتصادی دو دههی سی و چهل پی میگیرد و نشان میدهد که جنگ جهانی چه سرنوشتی برای آنها رقم زد. تحلیل جریانات نئوفاشیستی و تهدیدات آنها علیه دموکراسی در اروپای معاصر از دیگر فصلهای مهم کتاب است.
کتاب ریشه های انقلاب روسیه اثر آلن و.وود آلن وود، نویسندهی کتاب، بر این گمان است که درک وقایع منجر به انقلاب ۱۹۱۷ روسیه در گرو شناخت کافی از تحولات پیچیدهی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فکری بعد از ۱۸۶۱ است، یعنی همان سالی که سرفداری در امپراتوری روسیه به فرمان آلکساندر دوم لغو شد. وی ضمن تحلیل و بررسی دورهای بهتقریب پنجاهساله، نشان میدهد که با توجه به گسلهای فعال در جامعهی روسیه، بهخصوص در سالهایی که تزار نیکلای دوم بر مسند قدرت بود، وقوع انقلاب، اگر نگوییم محتوم، محتمل به نظر میرسید. در یک سو اقلیت صاحبنفوذی قرار داشتند که از همه نوع امتیازات ویژه بهره میبردند و در سوی دیگر اکثریت مردم عادی روس که قربانی بهرهکشی بودند و صدای تظلمخواهی آنان به جایی نمیرسید. خوانندهی کتاب در مسیر شناخت ریشههای وقوع دو انقلاب پیاپی در فوریه و اکتبر ۱۹۱۷ با فرازهای تاریخی مهمی مواجه میشود که مهمترین آنها شکلگیری خلقگرایی انقلابی، حرکت روسیه به جانب توسعهی صنعتی، ظهور مارکسیسم روسی، قیام سرکوبشدهی ۱۹۰۵، اتخاذ سیاست مشروطه و تأسیس دوما، وقوع جنگ جهانی اول و همچنین نقش انکارناپذیر رهبرانی چون لنین است که با تهییج تودههای ستمدیده زمینهی سلطهی کامل بلشویکها را بر نظام حکومتی کشور فراهم کردند.
کتاب حیات چیست؟ اثر پل نرس با وجود قرنها تلاش دانشمندان درباره ی این سوآل که حیات چیست؟ هنوز تعریف جامعی برای آن وجود ندارد. اولین بار اروین شرودینگر این سوال را در کتاب حیات چیست؟ مطرح کرد و معتقد بود که درک وراثت - اینکه ژنها چیستند و چگونه وفادارانه از نسلی به نسل دیگر منتقل میشوند - کلید حل این معما است. اما پل نرس معتقد است «فقط» رمزگشایی از وراثت نمیتواند جواب مسئله باشد. به جای آن، پنج مفهوم در زیست شناسی را مطرح میکند که همچون نردبانی است که باید از آن پله پله بالا رفت تا به درک بهتری از نحوه فعالیت حیات برسیم. این پنج مفهوم عبارتند از: «سلول»، «ژن»، «تکامل از طریق انتخاب طبیعی»، «حیات به مثابه شیمی» و «حیات به مثابه اطلاعات».
کتاب ریشه های جنگ جهانی دوم اثر ریچارد اوری جنگ جهانی دوم برخلاف تصورات رایج صرفا حاصل جاهطلبیهای هیتلر نبود، بلکه از یکسو ریشه در افول دو امپراتوری دیرینهی بریتانیا و فرانسه داشت که میکوشیدند به هر ترتیب ممکن جایگاه خود را در مقام دو قدرت برتر جهانی حفظ کنند و از سوی دیگر از دل زیادهخواهیهای سه قدرت نوظهور آلمان، ایتالیا و ژاپن برآمد که چشم به برپایی امپراتوریهایی از آن خود داشتند. در این کتاب نویسنده زمینههای اصلی تنش را با توجه به تجدیدقوای تسلیحاتی قدرتها، معاملات پشتپرده و همچنین بحرانهای داخلی آنان شرح میدهد و روشن میکند که امریکا و شوروی به چه نحو خواهناخواه درگیر جنگ شدند و پس از پایان مناقشهها در هیئت دو ابرقدرت جدید سربرآوردند. نویسندهی کتاب، ریچارد اوری، استاد تاریخ دانشگاه اگزتر، مولف و ویراستار بیش از ۳۰ کتاب دربارهی دیکتاتورهای اروپا، جنگ جهانی دوم و تاریخ نبردهای هوایی است. او را از بزرگترین مورخان زمانه میدانند. مجموعهی «کارگاه تاریخ» بهپشتوانهی تحلیلهای دقیق و اسناد معتبر، پرتوی تازه بر رویدادهای مهم و مناقشهبرانگیز جهان، از اوایل عصر مدرن تا امروز، میاندازد. این کتابها بیش از پنج دهه منبع اساسی دانشجویان و پژوهندگان تاریخ بوده است که اینک بهتدریج در اختیار خوانندگان فارسیزبان قرار میگیرد.