کتاب های تاریخی پیشنهادی به انتخاب وفا مدیا 28 شهریور 1402

کتاب هنر جنگ اثر سان تزو

 

کتاب هنر جنگ اثر سان تزو کتاب هنر جنگ، اثری نوشته ی سان تزو است که قرن پنج قبل از میلاد مسیح به رشته ی تحریر درآمد. سان تزو حدود دو هزار و پانصد سال پیش، این کتاب کلاسیک درباره ی استراتژی های نظامی را بر اساس روش ها و تفکر جنگاوری چینی نوشت. از آن زمان تا کنون، نیروهای نظامی با همه ی سطوح و در سراسر جهان از آموزه های سان تزو در نبرد استفاده کرده اند و علاوه بر آن، جامعه ی انسانی از این آموزه ها در دنیای سیاست، تجارت و به طور کلی زندگی روزمره بهره گرفته است. کتاب هنر جنگ، اثری است که به منظور برتری یافتن نسبت به دشمن، چه در میدان نبرد و چه در اتاق فکر پشت جبهه های جنگ، مورد استفاده قرار می گیرد و توانسته به عنوان یکی از ماندگارترین کتاب ها در عرصه ی سیاست نام خود را مطرح کند.

 

کتاب تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی در ایران اثر علی اصغر سعیدی

 

کتاب تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی در ایران اثر علی اصغر سعیدی "تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی در ایران" اثری است که در آن زندگی حرفه ای دکتر "رضا نیازمند" به قلم "علی اصغر سعیدی" به تصویر کشیده شده است. "رضا نیازمند" از چهره های برجسته ی مدیریت صنعتی بوده که بخشی از عملکرد او به دهه چهل شمسی و دوران سلطنت پهلوی دوم برمی گردد. در این دوره شاهد غلبه ی "تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی در ایران" هستیم که با وجود شکوفایی عظیم اقتصادی و تجربه ی رشد اقتصادی دو رقمی، بخش های مختلفی از آن در تاریخ گسترش صنعت ایران ناشناخته است. روایت "رضا نیازمند" از زندگی خویشتن و عملکردی که در این دوره داشته، نکاتی را آشکار می کند که در تاریخ نگاری ها ثبت نشده است و علاوه بر ایجاد سوالات متعدد در ذهن خواننده، نتایج بسیاری از پژوهش های انجام شده در این عرصه را به چالش می کشد. "رضا نیازمند" با اشاره به این امر که تکنوکراسی یا آن طور که در فارسی گفته می شود، فن سالاری، مساله ای است که چندان در علوم سیاسی و نوشتارهای فارسی مربوط به حکومت و دولت مطرح نشده است، مشخص می کند که در دوره ی تاریخی کوتاهی که به عصر پهلوی برمی گردد، این مقوله در اوج خود بوده و بر توسعه صنعتی کشور تسلط داشته است. "علی اصغر سعیدی" از درگاه زندگی حرفه ای و صنعت گری "رضا نیازمند"، به بررسی زوایای مختلف و علل سلطه ی آن در این دوره می پردازد و "رضا نیازمند" با مرور مهم ترین رویدادهای صنعتی و اقتصادی این دوره، اشاره می کند که چطور "تکنوکراسی و سیاستگذاری اقتصادی در ایران" سبب پدیدار شدن صنایع ماشین سازی، الکترونیک، نساجی و صنایع مادر شد.

 

کتاب شهریار اثر نیکولو ماکیاولی

 

کتاب شهریار اثر نیکولو ماکیاولی کتاب شهریار، اثری نوشته ی نیکولو ماکیاولی است که در سال 1513 به رشته ی تحریر درآمد. این کتاب، اثری پیشگامانه و جریان ساز در حوزه ی فلسفه ی سیاسی مدرن است و ماکیاولی را اغلب به خاطر خلق آن به یاد می آورند. کتاب شهریار که به عنوان رساله ای در مورد بایدها و نبایدهای حکمرانی برای شاهزداگان نگاشته شد، یکی از اولین و تأثیرگذارترین آثار در عرصه ی علوم سیاسی در سطح جهان است. ماکیاولی، توصیه های فراوانی را در مورد چگونگی رسیدن به موفقیت در فرمانروایی در این اثر گنجانده و اگرچه کتاب شهریار در اویل سده ی شانزدهم میلادی نوشته شد، ایده ها و اطلاعات موجود در آن، در دنیای امروز نیز بسیار ملموس و آشنا جلوه می کند. تفاوت اصلی این کتاب با سایر آثار ادبی سیاسی، جدا کردن آرمان گرایی های اخلاقی و هنجارهای انسانی از ملزومات و نیازهای حکومت کردن در دنیای واقعی است. همین جنبه از اثر ماکیاولی است که باعث شده نام این نویسنده، یادآور فرصت طلبی های غیراخلاقی باشد. برخی بر این عقیده اند که خود ماکیاولی به اندازه ای که اثرش نشان می دهد، فرصت طلب و بی توجه به اخلاقیات نبوده و کتاب شهریار را تنها برای نشان دادن ملزومات واقعی حکمرانی نوشته است.

 

کتاب تاریخ فلسفه (جلد ۱ تا 9) اثر فردریک چارلز کاپلستون

 

کتاب تاریخ فلسفه (جلد ۱ تا 9) اثر فردریک چارلز کاپلستون نه جلد کتاب "تاریخ فلسفه" فردریک کاپلستون که در ابتدا به عنوان کتابی در جهت توسعه فلسفه برای دانشجویان حوزه های علمیه کاتولیک تصور می شد ، بسیار فراتر از هدف متوسط نویسنده خود رفته و به عنوان بهترین تاریخ فلسفه به زبان انگلیسی مورد تحسین جهانی قرار گرفته است. کاپلستون ، می دانست که دانشجویان حوزوی با مقداری بسیار ناکافی از پایان نامه ها و مدارک تغذیه می شوند و آشنایی آنها با بیشتر از متفکران بزرگ تاریخ در حد کاریکاتورهای ساده باقی مانده است لذا کاپلستون با نوشتن یک تاریخچه کامل از فلسفه غرب ، اشتباهات رایج در فلسفه را تصحیح کرده و جایگاه کاملی را برای هر متفکر فراهم می کند. کاپلستون با ارائه افکار خود به شکلی زیبا و گردآوری شده و نشان دادن پیوندهای خود با کسانی که قبل از آمده و کسانی که بعد از او خواهند آمد موفق شده اند تاریخی جامع و دقیق از فلسفه را تالیف کند. نتیجه زحمات بی حد وحصر کاپلستون ، تاریخ فلسفه ای است که امکان ندارد هرگز قدیمی شود. مجله اندیشه توافق کلی میان دانشمندان و دانشجویان را این گونه خلاصه کرد: کتاب «تاریخ فلسفه» اثر کاپلستون را به عنوان کتاب «کل اندیش و عینی ، جامع و علمی ، یکپارچه و دارای تناسب درست است. جلد اول این مجموعه که به خاستگاه های فلسفه یعنی یونان و رم می پردازد در پنج بخش نوشته شده است. عناوین بخش ها به ترتیب عبارتند از: فلسفه ی پیش از سقراط، دوره ی سقراطی، افلاطون، ارسطو و فلسفه ی بعد از ارسطویی. که فلسفه ی بعد از ارسطویی خود مباحثی چون مذهب رواقی، اپیکوری، شکاکان، کلبیان، فلسفه ی یهودی- یونانی و فلسفه ی نوافلاطونی را در بر میگیرد.

 

 

کتاب توتالیتاریسم اثر هانا آرنت

 

کتاب توتالیتاریسم اثر هانا آرنت کتاب توتالیتاریسم، اثری نوشته ی هانا آرنت است که اولین بار در سال 1951 به چاپ رسید. آرنت در این اثر ارزشمند، نهادها و عملکرد جنبش های توتالیتر را مورد بررسی و کاوش قرار می دهد و بر دو نمونه ی شاخص از دولت های تمامیت خواه در دوران معاصر تمرکز می کند: آلمان نازی و روسیه ی استالینیست. آرنت با ذکاوتی مثال زدنی و به شکلی مستدل بیان می کند که این دو حکومت، دو روی یک سکه بودند و نه فلسفه هایی در مقابل یکدیگر. او با اتکا به این نگرش، تبدیل طبقه های مختلف اجتماعی به توده ها، نقش پروپاگاندا در رویارویی با جهان غیرتمامیت خواه، استفاده از ترس و تروریسم، و انزوا و طردشدگی را به عنوان پیش نیازهای شکل گیری حکومت های تمامیت طلب معرفی می کند.

 

کتاب چرا ملت ها شکست می خورند اثر دارون عجم اوغلو

 

کتاب چرا ملت ها شکست می خورند اثر دارون عجم اوغلو کتاب چرا ملت ها شکست می خورند، اثری نوشته ی دارون عجم اوغلو و جیمز رابینسون است که اولین بار در سال 2012 انتشار یافت. عجم اوغلو و رابینسون در این اثر ارزشمند تلاش می کنند تا دلایل فقر و ثروتمندی ملت های مختلف را به شکلی جامع مورد بررسی قرار دهند. در نظر آن ها، اقلیم، جغرافیا و فرهنگ نمی توانند در راه رسیدن یک کشور به کامیابی اجتماعی و سیاسی، نقشی تعیین کننده داشته باشند و این نهادهای حاکم هستند که این نقش را بر عهده دارند. این دو نویسنده برای اثبات گفته ی خود، از طیفی وسیع از نمونه های تاریخی استفاده می کنند: از شهر-دولت های تمدن مایا و انقلاب سال 1688 انگلستان گرفته تا قیام مصری ها در سال 2011 که منجر به سقوط حسنی مبارک از اریکه ی قدرت شد. کتاب چرا ملت ها شکست می خورند، اثری بسیار خواندنی و آموزنده است که اطلاعاتی ارزشمندی را در رابطه با اوضاع سیاسی و اقتصادی جهان در اختیار مخاطبین می گذارد. کتاب چرا ملت ها شکست می خورند

 

کتاب قدرت بی قدرتان اثر واتسلاف هاول

 

کتاب قدرت بی قدرتان اثر واتسلاف هاول "قدرت بی قدرتان" مجموعه ای هیجان انگیز است از مقاله های سیاسی، نامه ها، سخنرانی ها، زندگی نامه، مصاحبه هایی از سالهایی که هاول، رئیس جمهور جمهوری چک، به عنوان رهبر اصلی مخالفان کشور خود سپری کرد. "قدرت بی قدرتان" مجموعه نوشته های تکاملی واتسلاو هاول را به مدت بیست و پنج سال ارائه می دهد. در این فاصله واتسلاو هاول از یک نمایش نامه نویس شناخته شده معمولی به شجاعتی می رسد که به رهبران چکسلوواکیا مشاوره می دهد و از رئیس جمهوری که تازه انتخاب شده انتقاد می کند و می گوید: "فرض می کنم که شما این دفتر کار را از من تقاضا نکردید تا من نیز به شما دروغ نگویم." برخی از نوشتار های نامه های آزاد، مانند "جناب آقای دکتر حساک" و مقاله " قدرت بی قدرتان"، به دلیل تأثیرگذاری آنها بر نسلی از مخالفان اروپای شرقی در آن زمان به یک اسطوره تبدیل شدند. برخی دیگر، مانند بخشی از مکاتبات هاول در زندان و نیز نامه های خصوصی او به الکساندر دوبچه، برای اولین بار به زبان انگلیسی منتشر می شوند. که همه آنها نشانه ای بارز از انسجام فکری، اعتقاد اخلاقی و فصاحت بی حد و حصر هاول دارند، و در ادبیات اخلاقی جهان اهمیت بالائی دارند.

 

کتاب برژنف اثر سوزان شاتنبرگ

 

کتاب برژنف اثر سوزان شاتنبرگ لنوئید برژنف برای مدت تقریبا دو دهه رهبر اتحاد جماهیر شوروی بود. او پس از استالین از همهٔ رهبران شوروی بیشتر حکومت کرد. با این حال، تا قبل از کتاب حاضر، هیچ زندگینامهٔ جامع و معتبری دربارهٔ او نوشته نشده بود. در غرب، برژنف مسئول رکود اقتصادی شوروی، حملهٔ فاجعه بار به افغانستان و حتی فروپاشی شوروی شناخته شده است. سوزان شاتنبرگ در کتاب زندگینامه ای خود به صورت نظام مندی رویکردهای کلیشه ای به برژنف را کنار می گذارد و تصویر تازه ای از این رهبر فراموش شدهٔ شوروی ارائه می کند. نقطهٔ قوت کتاب اتکای نویسنده به انبوهی از اسناد و مدارک تازه یاب است. نویسنده بر اساس این اسناد سعی کرده طیف کاملی از زندگی و زمانهٔ برژنف را در کانون توجه خود قرار دهد.

 

معرفی کتاب ظهور و سقوط فاشیسم اثر ریچارد جیمزبون بوزورث

 

 

کتاب ظهور و سقوط فاشیسم اثر ریچارد جیمزبون بوزورث کتاب ظهور و سقوط فاشسشم که توسط بوسورث - برجسته‌ترین محقق در زمینه نوشتن به زبان انگلیسی – نوشته شده است دوره‌ای را زنده می‌کند که در آن ایتالیایی‌ها در یکی از بدنام‌ترین آزمایش‌های سیاسی قرن بیستم شرکت کردند. فاشیست های ایل دوسه، توتالیترهای اولیه بودند، که از کیش خشونت و اطاعت حمایت می کردند و الهام بخش بسیاری از دیکتاتوری های دیگر بودند، اولین دیکتاتوری هیتلر در میان آنها بود. اما همانطور که نویسنده فاش می‌کند، بسیاری از ایتالیایی‌ها در برابر ایدئولوژی آن مقاومت کردند و راه‌هایی مبتکرانه و متنوع پیدا کردند تا از نفوذ فاشیسم به همان عمقی که در آلمان رخ داد، جلوگیری کنند. این کتاب با وقایع نگاری گسترده ای از مبارزه درزمانی وحشتناک، روایت قطعی از تاریک ترین دوران ایتالیا است. مورخ و محقق این کتاب با ارزش کوشیده است زندگی مردم ایتالیا را در این دوره ترسیم کند و نشان دهد چگونه یک ملت تجربه ای سیاسی را تحت فرماندهی دیکتاتوری به نام بنیتو موسولینی تا مرز انهدام و نابودی خود پی می گیرد و اجازه می دهد شبکه ای از مردان و زنان فاشیست بر سرنوشت او حاکم باشند. ایتالیا از جنگ جهانی اول مستقیما پا به عرصه دیکتاتوری گذاشت؛ در حالی که کشورهای دیگری مثل آلمان به چنین سرنوشتی دچار نشدند. فاشیستها اولین خودکامگانی بودند که کوشیدند ایتالیا و مردمش را یکسره تغییر دهند و از آنها کشوری جدید و ملتی تازه و متفاوت به وجود آورند.

 

کتاب جبر جغرافیا اثر تیم مارشال

 

کتاب جبر جغرافیا اثر تیم مارشال در جبر جغرافیا، این کتاب پرفروش نیویورک تایمز ، یک روزنامه نگار برنده ی جایزه از ده نقشه از مناطق مهم برای توضیح استراتژی های ژئوپلیتیکی قدرتهای جهان استفاده می کند: "طرفداران جغرافیا ، تاریخ و سیاست (و نقشه ها) شیفته ی آن می شوند. نقشه ها نقش مهمی را برای ما دارند. چه مربوط به دروان باستان ، چه روی نسخه های کاغذ مخدوش شده و ایجاد شده توسط گوگل ، نقشه ها چیزهایی را که می خواهیم بدانیم ، به ما می گویند ، نه تنها در مورد مکان فعلی ما یا جایی که ما می خواهیم برویم بلکه به طور کلی در مورد جهان. و با این حال ، وقتی صحبت از سیاست جغرافیایی می شود ، بخش اعظم آنچه به ما گفته می شود توسط تحلیلگران و متخصصان دیگری تولید شده است که از ارجاع دادن به نقشه مورد نظر غفلت کرده اند. همه رهبران ملل از نظر جغرافیایی محدود هستند.

در "یکی از بهترین کتابهای مربوط به ژئوپلیتیک" (The Evening Standard) که اکنون به روز شده و شامل تحولات ژئوپلیتیکی 2016 است ، تیم مارشال روزنامه نگار ، روسیه ، چین ، ایالات متحده ، آمریکای لاتین ، خاورمیانه ، آفریقا ، اروپا ، ژاپن ، کره را بررسی می کند. و گرینلند و قطب شمال - هوای آنها ، دریاها ، کوهها ، رودخانه ها ، بیابان ها و مرزها - برای فراهم کردن زمینه ای که غالبا از دست گزارش های سیاسی ما در می رود: چگونگی ویژگیهای فیزیکی این کشورها بر نقاط قوت و آسیب پذیری آنها و تصمیم گیری های رهبرانشان تأثیر می گذارد. . مارشال با ارائه "روشی تازه برای دیدن نقشه ها" (بررسی کتاب نیویورک تایمز) ، استراتژی های پیچیده ژئوپلیتیکی را که جهان را شکل می دهد ، توضیح می دهد. چرا پوتین اینقدر نسبت به کریمه وسواس دارد؟ چرا مقدر شده که ایالات متحده به یک ابرقدرت جهانی تبدیل شود؟ چرا پایگاه برق چین همچنان در حال گسترش است؟ چرا تبت قرار است استقلال خود را از دست بدهد؟ چرا اروپا هرگز متحد نخواهد شد؟ پاسخ ها جغرافیایی هستند. کتاب جبر جغرافیا در دنیای پیچیده تر ، پر هرج و مرج و بهم پیوسته ، آغازگر مختصر و مفیدی برای ژئوپلیتیک است و یک راهنمای مهم برای یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در امور جهان.