کتاب های تاریخی پیشنهادی به انتخاب وفا مدیا 30 شهریور 1402

کتاب مرید راستین اثر اریک هوفر

 

کتاب مرید راستین اثر اریک هوفر کتاب مرید راستین (تاملاتی درباره ی سرشت جنبش های توده وار)، اثری فلسفی و روانشناسانه نوشته ی اریک هوفر است که اولین بار در سال 1951 منتشر شد. هوفر در این کتاب، به تحلیل و توضیح انگیزه ها و علت های مختلف و گسترده ای می پردازد که باعث شکل گیری جنبش های توده ای می شوند: اینگونه جنبش ها چرا و چگونه آغاز می شوند، ادامه پیدا می کنند و پایان می پذیرند؟ چه شباهت هایی، اعم از مشابهت های دینی، سیاسی، افراطی، واکنشی و غیره، میان این جنبش ها وجود دارد؟ هوفر استدلال می کند که حتی زمانی که اهداف و ارزش های بیان شده ی این خیزش ها با هم متفاوت است، شباهت های بنیادینی میان آن ها وجود دارد و انگیزه ها و عوامل محرکه تقریباً همیشه یکسان هستند. از همین رو، جنبش های دینی، ملی گرایانه و اجتماعی، چه افراطی باشند و چه واکنشی، اغلب نوع یکسانی از طرفداران را به سوی خود جلب می کنند، یک نوع رفتار را از خود نشان می دهند و از سیاست ها و ابزاری همانند بهره می جویند.

 

 

معرفی کتاب نظریه های فاشیسم اثر ولفگانگ ویپرمن

 

کتاب نظریه های فاشیسم اثر ولفگانگ ویپرمن "نظریه های فاشیسم" کتابی است به قلم "ولفگانگ ویپرمن"، که در آن نگاهی همه جانبه و در عین حال مختصر و مفید به "نظریه های فاشیسم" داشته و سوالات اساسی که در زمینه ی فاشیسم مطرح می شود را به طور دقیق شناسایی و بازنمایی می کند. برای نوشتن از "نظریه های فاشیسم"، لازم است که ارتباط تنگاتنگ آن با تاریخ نگاری نیز مورد بررسی قرار بگیرد و جهت شرح و بسط مباحث نظری به کار گرفته شود. با این حال، این پرداخت تاریخی به همین مقدار محدود شده و "ولفگانگ ویپرمن"، با زیرکی و مهارتی مثال زدنی، از لغزش بحث های نظری به درون روایات تاریخی جلوگیری کرده که همین مساله، کتاب "نظریه های فاشیسم" را بسیار روان و خوشخوان کرده است. "ولفگانگ ویپرمن"، در "نظریه های فاشیسم" به مفهوم آن در قامت یک شعار سیاسی، مضامین سیاسی آن در آلمان غربی، تحول و مولفه های پایدار و ثابت در مضمون مارکسیستی فاشیسم، مفهوم آن از نظرگاه مارکیسیسم شوروی و شکل گیری فاشیسم در دو بخش نظریه ی سوسیال فاشیسم تا جبهه ی ضدفاشیستی خلق و مباحث آن در جمهوری دموکراتیک آلمان، مارکسیسم انتقادی پیرامون فاشیسم، شکل های مختلف پدیدار شدن فاشیسم در قالب پیشاکاپیتالیستی و برون کاپیتالیستی، فاشیسم در قالب قوه ی مجریه ی استقلال یافته، مشکلات ساختاری و تجربی آن، "نظریه های فاشیسم" از دیدگاه روان شناسی اجتماعی، تکامل مباحثات آن به تئوری های توتالیتاریسم، مفهوم فاشیسم در دکترین مدرن سازی و بسیاری موارد دیگر پرداخته است. کتاب "نظریه های فاشیسم" توزیع مناسبی را از نظریات و مباحث مربوط به آن ارائه می دهد و خواننده را به درجه ی قابل قبولی از آشنایی با فاشیسم و تئوری های آن می رساند.

 

 

معرفی کتاب نلسون ماندلا اثر ریچارد استنگل

 

کتاب نلسون ماندلا اثر ریچارد استنگل کتاب « نلسون ماندلا» نوشته « ریچارد استنگل» توسط نشر گرایش تازه منتشر شده است. نلسون ماندلا یک فعال ضد آپارتاید آفریقای جنوبی و سیاستمدار بود که به عنوان اولین رئیس جمهور آفریقای جنوبی خدمت کرد. او اولین رئیس دولت سیاه پوست کشور و اولین کسی بود که در یک انتخابات دموکراتیک کاملا نماینده انتخاب شد. دولت او بر از بین بردن میراث آپارتاید از طریق تقویت آشتی نژادی تمرکز کرد. او از نظر ایدئولوژی یک ناسیونالیست و سوسیالیست آفریقایی بود و از سال 1991 تا 1997 به عنوان رئیس حزب کنگره ملی آفریقا (ANC) خدمت کرد. ماندلا در خانواده سلطنتی تمبو در موزو، اتحادیه آفریقای جنوبی متولد شد. او پیش از کار به عنوان وکیل در ژوهانسبورگ، در دانشگاه فورت هار و دانشگاه ویتواترسرند در رشته حقوق تحصیل کرد. در آنجا او درگیر سیاست ضداستعماری و ناسیونالیستی آفریقایی شد و در سال 1943 به ANC پیوست و در سال 1944 لیگ جوانان آن را تأسیس کرد. پس از اینکه دولت تنها سفیدپوستان حزب ملی آپارتاید را ایجاد کرد، سیستمی از جداسازی نژادی که سفیدپوستان را ممتاز کرد، ماندلا خود را متعهد به سرنگونی آن کرد. او به عنوان رئیس شعبه ترانسوال ANC منصوب شد و به دلیل مشارکت در کمپین نافرمانی در سال 1952 و کنگره مردمی 1955 به شهرت رسید. او بارها به دلیل فعالیت های فتنه انگیز دستگیر شد و در دادگاه خیانت در سال 1956 تحت پیگرد ناموفق قرار گرفت. او تحت تأثیر مارکسیسم، مخفیانه به حزب ممنوعه کمونیست آفریقای جنوبی (SACP) پیوست.

 

 

کتاب انسان خردمند اثر یووال نوح هراری

 

کتاب انسان خردمند اثر یووال نوح هراری کتاب انسان خردمند (تاریخ مختصر بشر)، اثری علمی و فلسفی نوشته ی یووال نوح هراری است که نخستین بار در سال 2011 به انتشار رسید. صدهزار سال پیش، حداقل شش گونه از انسان ها بر روی زمین زندگی می کردند اما امروزه فقط یکی از آن گونه ها باقی مانده است: هوموسیپین ها یا انسان های خردمند. گونه ی ما چگونه در نبرد بقا به پیروزی رسید؟ دکتر هراری در این کتاب به کل تاریخ بشر می پردازد و از اولین انسان ها گرفته تا نقاط تحول بنیادین و گاها مشکل آفرین انقلاب های شناختی، کشاورزی و علمی را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. او با استفاده از علوم زیست شناسی، مردم شناسی، دیرینه شناسی و اقتصاد، بر این موضوع تمرکز می کند که چگونه فراز و نشیب های تاریخ، جوامع بشری، حیوانات و گیاهان پیرامون و حتی شخصیت های ما را شکل داده است. آیا ما در طول تاریخ به موجودات خوشحال تر و سعادتمندتری تبدیل شده ایم؟ آیا اصلا می توانیم رفتارمان را از قید و بند وراثت و نیاکانمان رها سازیم؟ آیا کاری از دست ما برای تأثیر بر قرن های آینده برمی آید؟

 

 

معرفی کتاب نظریه های جباریت از افلاطون تا آرنت اثر راجر بوشه

 

کتاب نظریه های جباریت از افلاطون تا آرنت اثر راجر بوشه کتاب نظریه های جباریت از افلاطون تا آرنت به بررسی یک سنت کمتر دیده شده در تاریخ اندیشه سیاسی اروپا می پردازد. متفکران سیاسی از افلاطون تا ارسطو تا تاکیتوس و ماکیاولی و از توکویل تا ماکس وبر و هانا آرنت ، استبدادهای زمان خود را بررسی کرده اند و از خود می پرسند که چگونه این استبدادها بوجود می آیند ، چگونه کار می کنند و چگونه می توانند شکست بخورند. راجر بوشه در بررسی این مسئله دائمی استبداد ، به چگونگی وام گرفتن این متفکران از گذشته می پردازد - بنابراین وارد گفتگوی مستقر می شوند - برای تحلیل زمان حال. اگرچه بدیهی است که استبدادها در طول زمان یکسان نیستند (هیتلر مطمئنا به عنوان نرو حکومت نکرد) ، ما می توانیم از متفکران گذشته درسهای جزئی بگیریم که می تواند به ما در درک بهتر استبدادهای قرن بیستم کمک کند. این کتاب یک لذت غیرمنتظره است. غیر منتظره ، زیرا ممکن است موضوع استبداد قدیمی ، تاریک و ساده به نظر برسد. اما موضوع تحت قلم راجر بوشه به طرز انحرافی جذاب می شود. نظریه های استبداد که با نثری ثابت و بدون اصطلاحات عجیب و غریب نوشته شده است ، توجه خواننده را به خود جلب کرده و علاقه وی را در طول تقریبا 500 صفحه حفظ می کند. . . . هر فصل به خوبی تحقیق شده و حاوی مقولاتی درخور است. . . . نقطه قوت کتاب - حتی می توانم بگویم شگفتی کتاب - این است که بوشه درست در زمانی که تصور می شد این شکل از نظریه پردازی کم رنگ شده است ، یک "سنت" کلان زیرزمینی گفتمان را در قانون اروپا شناسایی می کند یا حداقل خلاقانه بازنویسی می کند. راجر بوشه استاد سیاست در کالج اوکسیدنتال است. او نویسنده کتاب لیبرالیسم عجیب الکسیس دو توکویل (1987) و سردبیر الکسیس دو توکویل: نامه های منتخب درباره سیاست و جامعه (1985) است.