کتاب های پیشنهادی وفا مدیا 7 مهر ماه 1402

معمای فراوانی

 

چه چیزی سنت را جام زهرآلود می‌سازد؟ چرا مردمان زیادی درعین‌حال که بر روی میلیاردها بشکه? نفت نشسته‌اند، به‌ویژه طی رونق نفتی، چنین فقیراند؟ این‌ها پرسش‌هایی است که میلیون‌ها نفر از سکنان کشورهای صادرکننده نفت ده‌ها سال است از خود می‌پرسند. کتاب معمای فراوانی نشان می‌دهد چگونه با ورود سیل‌آسای درآمدهای نفتی به اقتصاد کشورهای صادرکننده? نفت، حوزه? اختیارات و تعهدات دولت گسترش می‌یابد امّا درعین‌حال اقتدار و نهادهای قانونی آن تضعیف می‌شود. وابستگی به نفت آن‌ها را به سمت تمرکزگرایی شدید قدرت سیاسی و نظام اداری آشفته و نامنسجم هدایت می‌کند. نویسنده مهم‌ترین ویژگی دولت‌های نفتی را در قوانینی جستجو می‌کند که حقوق منابع را به دولت اعطا می‌کند: رانت عظیمی که بسیار بیشتر از سود به‌دست‌آمده در بخش خصوصی است. مطالعه? این کتاب که متکی به اسناد دقیق و نوآوریهای تئوریک است برای علاقه‌مندان به مباحث اقتصاد سیاسی توصیه می‌شود.

 

ثروت انقلابی

 

این كتاب درباره آینده ثروت است، ثروتی انقلابی كه شیوه زندگی، نهادها و ارزش‌های ما را از بیخ و بن دگرگون خواهد كرد. الوین و هایدی تافلر خواننده را به سفری اكتشافی در این تغییر تمدنی ویرانگر می‌برد. در این سفر نه تنها شاهد جنبه‌های مختلف تغییر در گوشه و كنار دنیا (از چین و هند و ژاپن گرفته تا آمریكا و اروپا ) خواهیم بود بلكه با بنیادهای ژرفی آشنا می‌شویم كه شالوده‌های دنیای ما را می‌سازند: زمان، فضا، دانش ... و شاهد این خواهیم بود كه وقتی این بنیادها با سرعتی بی‌سابقه تغییر می‌كنند، تمدنی كه بر روی آن بنا شده به خود می‌لرزد. پی خواهیم برد كه آینده از جبری تاریخی پیروی نمی‌كند، و وابسته به این است كه انسان‌ها كدام یك از معیارهای حقیقت (همبستگی، سازگاری، اقتدار، الهام، ماندگاری یا علم) را به اختیار برمی‌گزینند.

 

اقتصاد اتریشی

 

اگر تئوری اقتصادی نادرست ،نباشد نباید «تئوری» با «عمل» تفاوت داشته باشد اقتصاد اتریشی دانشیست که برای اهالی کسب و کار مفید و سودمند است. آموزه های مكتب اتریشی اقتصاد همه چیزهایی را که میدانیم به دقت و با ظرافت کنار یکدیگر می چینند و مرتب میکنند به این ترتیب میتوانیم پدیده های پیچیده اقتصادی را به سادگی درک کنیم و قدرت پیش بینی قابل توجهی کسب کنیم در مکتب اتریشی اقتصاد، برخلاف آن چیزی که در اغلب کتابهای اقتصادی می بینیم با استدلالهایی که کاملاً قابل فهم و کاربردی هستند مواجه میشویم و مباحث اقتصادی از پیچیدگیهای غیر ضروری و غیرکاربردی پالوده شده اند. در مکتب اتریشی اقتصاد تحلیلهای مربوط به اقتصاد سیاست فرهنگ ،تاریخ نهادها و نظایر اینها به هم وابسته اند و استفاده از ریاضیات تحت اسلوب و قواعد مشخصی انجام میشود. احتمالاً مطالعه این کتاب دیدگاه ما به اهمیت حیاتی آزادیهای فردی و کارآمدی نظم بازار را تغییر خواهد داد. و همچنین اثرات ویرانگر مداخلات دولت در اقتصاد بیش از پیش روشن خواهد شد. مکتب اتریشی در سال 1871 میلادی که کتاب اصول علم اقتصاد کارل منگر منتشر شد ظهور کرد و تا اوایل دهه 1930 میلادی از ستونهای اصلی علم اقتصاد در دانشگاه ها مطرح بود. پیروزیهای اویگن فون بوم باورک در نقد مارکس شهرت جهانی داشتند مفهوم هزینه فرصت را فریدریش فون وایزر به اقتصاددانان آموخته بود مکتب تاریخی آلمان در جدال روش شناسی یا) متودنستریت عرصه را به تفکرات بازار آزاد اتریشی ها واگذار کرده بود و مناظرات و مباحثات گوناگونی توسط میزس و ها یک با سوسیالیستها و کینزینها در جریان بود. مکتب اتریشی در این دوره کمابیش رو به رشد بود و در کانون توجه اهالی اقتصاد در اروپا و آمریکا قرار داشت. ظهور کینزینیسم و گرایش روافزون به سوسیالیسم از اواسط دهه 1930 میلادی باعث شد که مکتب اتریشی به حاشیه رانده شود و این دوره فترت تا سال 1974 میلادی ادامه یابد و بعد از این سال مجدداً شاهد رونق بازار مکتب اتریشی در ترویج بازارهای رقابتی هستیم

 

اقتصاد روایی

 

روایت‌های رایج هر زمان چه تاثیری بر اقتصاد دارند؟ چه روایت‌هایی مسری می‌شوند و تاثیرشان بر رفتار اقتصادی مردم چیست؟ چرا بیت‌کوین 20 هزار برابر شد؟ چه کسانی در بازارهای مالی از فرش به عرش می‌رسند؟ چه روایت‌هایی به رونق و رکود اقتصادی منجر می‌شوند؟ پشت‌پرده‌ی حباب‌های اقتصادی چه رازی نهفته است؟ این کتاب با واکاوی روایت‌ها در پی پاسخ به این پرسش‌هاست.

 

توسعه یعنی آزادی

 

آزادی هزار افسون در آستین دارد که آنان که بندگی را گردن نهاده‌اند، هرگز نخواهند دانست. توسعه، میعاد دستیابی به امکانات نهفته در آزادی است. ویلیام کاوپر آمارتیا سن، برنده? جایزه? نوبل در رشته? اقتصاد در سال 1998، در این کتاب رهیافتی نوین را مطرح می‌سازد و به توسعه به مفهوم گسترش آزادی‌های اساسی می‌نگرد. او هدف نهایی توسعه را نیل به آزادی می‌شمارد و آزادی را به‌عنوان سنجه‌ای برای کیفیت زندگی انسان‌ها تلقی می‌کند. نویسنده بر آن است که از دیدگاهی جامع‌نگر فرایند توسعه را بررسی و نقش عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را در آن کندوکاو کند.