دوپامین نوعی پیامرسان عصبی است که نقش مهمی در حرکت، حافظه، پاداش، لذت، رفتار، شناخت، توجه، خواب، تغییرات خلقی و یادگیری در انسان بر عهده دارد.
این مولکول برای مغز آدمی وسیله چندمنظوره مهمی است که از راههای بسیار ما را وادار میکند از قلمرو لذت صرف بگذریم و به جستجوی انبوه فرصتها و امکانهایی برویم که به مدد تخیل در ذهن ما جان میگیرند…. این ماده هم برکت است و هم نفرین. هم محرک است و هم پاداش. مادهای است متشکل از کربن، هیدروژن و اکسیژن به علاوه یک اتم نیتروژن – ساختاری ساده دارد ولی نتایجی بس پیچیده به بار میآورد. این ماده، همان دوپامین است و داستان آن، داستان رفتار آدمی است.
عواطف ما وقتی به اوج میرسند که به دنیایی سرشار از احتمالهای دلخواه فکر کنیم و زمانی دستخوش افول میشوند که با واقعیت مواجه شویم.
دانیل. ز. لیبرمن روانپزشک و استاد دانشگاه جورج واشینگتن در این کتاب با تکیه بر آمار و تحقیقهای علمی درباره تأثیر این ماده بر جنبههای گوناگون زندگی انسان از جمله عشق، ورزش، اعتیاد، سیاست، خلاقیت، مهاجرت و پیشرفت بحث میکند.
کتابی پیشرو، جالب، کاملاً علمی و قابل استفاده برای عموم. هنگامی که میشنویم علّت مرگ عزیزانمان را «پیری» اعلام میکنند، هنگامی که با بالارفتن سن نگران میشویم؛ اگر پژوهشگری با تحقیقات علمی و ایدهی دستکاری استادانه در ژنها و نیز ارائهی رژیمهای غذایی ویژه اعلام کند که پیری «درمانپذیر» است و میتوانیم با داشتن سنّی بسیار بالاتر از روال کنونی، در عین حال تندرست هم باشیم، چه آینده نویدبخشی میتواند در انتظارمان باشد؟ در این کتاب مطالبی ارائه شده است که با پیاده سازی آن، انقلابی بس شگرف در تاریخ علم پزشکی و البته در زندگی بشر رخ خواهد داد. این کتاب که توسط یکی از پژوهشگران برجستهی دانشگاه هاروارد، دکتر سینکلِیر نوشته شده، با بیانی مستدل و علمی و با بهرهگیری از ساختارِ ژنهای مخمّر و ژنهای خودِ انسان و با بررسی برخی از جانوران و گیاهانی که عمری بسیار طولانی _ چند صد ساله _ دارند، معتقد است که سنّ انسان را میتوان بسیار افزایش داد؛ و اینکه، پیری در واقع یک بیماری به شمار میآید و بنا بر این مثل سایر بیماریها میتوان آن را نیز درمان کرد. مؤلف این کتاب و همکارانش، 4 سال پس از تألیف کتاب، همچنان با جدّیت به پژوهش در این زمینه مشغول هستند که تحقیقات آنها را میتوان در صفحات اجتماعی مؤلف دنبال کرد. و سخن آخر، برای محدودیت عمر انسان، هیچ قانون بیولوژیکی وجود ندارد!
کتاب سال 2020 به انتخاب ان پیآر و واشنگتنپست صرفنظر از اینکه چه چیزی میخوریم، چقدر ورزش میکنیم، ژنهای ما چقدر قوی هستند، چقدر لاغر، جوان یا عاقل هستیم، تا زمانیکه درست نفس نکشیم، هیچیک از این موارد اهمیتی نخواهند داشت. این چیزی است که محققان کشف کردهاند: تنفس حلقهی گمشدهی سلامتی است؛ همهچیز از این نکته شروع میشود. کتاب تنفس یک ماجراجویی علمی در هنر و علم گمشدهی تنفس است و دگرگونیهایی را که هر3.3 ثانیه در بدن ما اتفاق میافتد بررسی میکند، یعنی همان مدت زمانی که یک فرد عادی دم و بازدم انجام میدهد. هیچچیزی بیشتر از تنفس برای سلامتی و تندرستی ما ضروری نیست: دمیدن هوا به داخل، بیروندادن آن و تکرار این عمل بیستوپنج هزار بار در روز. با وجود این، انسان مدرن توانایی تنفس صحیح را از دست داده است که عواقب خطرناکی دارد. جیمز نستر سراسر دنیا را به دنبال جواب میگردد: در حفاریهای گِلی قبرستانهای باستانی، مجموعههای تحقیقاتی سرّی شوروی، مدارس و خیابانهای دودآلود سائوپائولو. او زنان و مردانی را پیدا میکند که به هنر گمشدهی تمرینات تنفسی کهن مانند پرانایاما، سودارشان کریا و تومو پایبند هستند و با مبتکران ریهشناسی همکاری میکند تا آن باورهای کهن دربارهی تنفس را بهصورت علمی آزمایش کند. نتایج کار نستر به ما نشان میدهد کوچکترین اصلاح روش دم و بازدم چگونه میتواند تأثیرات شگفتآوری داشته باشد. از متن کتاب: بویایی قدیمیترین حس زندگی است. الان که بهتنهایی اینجا ایستادهام و پرههای بینیام بازوبسته میشوند، درک میکنم نفسکشیدن چیزی ورای ورود وخروج هوا در بدن ماست. نفسکشیدن صمیمانهترین ارتباط ما با محیط اطرافمان است. هر چیزیکه من و شما و هر موجود دیگری که نفس میکشد در بینی یا دهانش گذاشته یا از طریق پوستش جذب کرده، غبارِ کیهانیِ دستبهدستشدهای است که از بیش از هشت میلیارد سال پیش وجود داشته است. این مادهی عنانگسیخته توسط نور خورشید تجزیه و در جهان هستی پراکنده شده و دوباره به هم متصل شده است. نفسکشیدن یعنی خودمان را از اطرافمان جذب کنیم، ذرات کوچک زندگی را بگیریم، آنها را درک کنیم و ذرات کوچکی از خودمان را به آن بازگردانیم. اصل و جوهرهی تنفس معاملهبهمثل است.
"خلقت و تکامل مغز و روان" کاری است از نشر نگاه معاصر به قلم دکتر "تقی کیمیایی اسدی"، که در طب تشخیصی الکتریکی از آمریکا، دارای مدرک فوق تخصص می باشد. "خلقت و تکامل مغز و روان" که نتایج بیش از سه دهه مطالعه و کار شبانه روزی وی در بیمارستان های دانشگاهی پنسیلوانیا و جرج واشنگتن است، چکیده ای از آخرین تئوری های علمی را پیرامون مساله ی "خلقت و تکامل مغز و روان" ارائه می کند. این مطالب از ابتدای آفرینش به شروع حیات می رسند و تا شکل گیری و پیدایش مغز مرور می شوند؛ به این ترتیب ریشه ی شکل گیری مغز و روان از مراحل ابتدایی تا سطوح بالای آن، پی ریزی شده و نحوه ی ایجاد درک از جهان درون و بیرون، پروسه ی شکل گیری حافظه، هیجان، حس، اندیشه و تعقل، درک خوشبختی، زمان، اراده، آگاهی و هشیاری، با جزییات علمی توضیح داده می شود.
هر پدیده ای که در قسمتی از کتاب "خلقت و تکامل مغز و روان" از دکتر "تقی کیمیایی اسدی" معرفی می شود، دریچه ای رو به آگاهی است که نهایتا یک تجسم باورپذیر و قابل درک را از صحنه ی ذهن به دست می دهد. از دیگر مواردی که در این کتاب جذاب و خواندنی به آن پرداخته شده، بحث خواب و رویا از دیدگاه زیست شناسی است و به این ترتیب طرز ایجاد آن ها را با استنادات علمی تشریح می کند. در این اثر، مغز که نویسنده آن را یک ماشین الکتروشیمیایی می نامد، برگرفته از ژنتیک هر فرد می باشد و در عین حال جسم را در اجرای این دستورات ژنتیکی و دیگر برنامه هایی که بر اساس آن طراحی شده، به خدمت می گیرد.
داستان خارق العاده گونه هایی از گیاهان و حیوانات که متحد ما شدند. صدها هزار سال نیاکان ما برای بقای خود از گیاهان خودرو و حیوانات وحشی استفاده می کردند آنان شکارگر و گردآورنده بودند در غذایابی تخصص کامل داشتند و همان که دنیا در اختیارشان مینهاد استفاده می کردند، سپس انقلابی رخ داد؛ رابطه نیاکانمان با دیگر گونه ها تغییر کرد انسان به اهلی کردن آنان روی آورد جمعیت انسان به شدت رشد کرد؛ تمدن شکل گرفت. در کتاب اهلی ،شدگان آلیس رابرتز به تاریخ ژرف ده گونه ی آشنا از گیاهان و حیوانات می پردازد که سابقه ای باورنکردنی و وحشی یا خودرو دارند ،سگ، سیب، گندم، گاو، سیب زمینی و مرغ ،برنج، ذرت و اسب و در نهایت انسان رابرتز شرح می دهد که چگونه با ورود به جهان ما انسانها این جانوران و گیاهان تغییر کردند و نشان می دهد که آنان متحد ما شدند و وجودشان برای بقا و موفقیت گونه انسان اهمیت اساسی یافت. اهلی شدگان کتابی ،روشنگر گسترده و بسیار شگفت انگیز هزاران سال تاریخ و باستان شناسی را به همراه مباحث پیشرو در زمینه ی ژنتیک و انسان شناسی در برمی گیرد در عین حال این کتاب ما را به سفری شخصی می برد که دیدگاهمان را نسبت به خودمان و گونه های گیاهی و جانوری که بر آنها تأثیر گذاشته ایم تغییر می دهد.