چگونه از مجموعههایی بزرگ متشکل از اجزای ساده، رفتار پیچیده سر میزند؟ چه چیز باعث میشود که حشراتی ساده و مستقل مانند مورچهها اینچنین دقیق و هدفمند در قالب گروه کار کنند؟ چگونه تریلیونها نورون چیزی فوقالعاده پیچیده مثل ذهن را بهوجود میآورند؟ ملانی میچل، دانشمند پیشگام در سیستمهای پیچیده، در این کتاب که در سال 2010 برندهٔ جایزهٔ کتابهای علمی "فی بتا کاپا" شده است، به زبانی ساده سیری آگاهیبخش را دربارهٔ علوم پیچیدگی در اختیار ما قرار میدهد. وی به روشنی کارکرد پیچیدگی میان پدیدههای زیستشناختی، تکنولوژیک، و اجتماعی را شرح میدهد و به پژوهش در اصول عمومی و قوانین به کار رفته در آنها میپردازد تا برخی از مهمترین مسائل علمی زمانهٔ ما را حل کند.
حتما شما هم تاکنون تجربه ی یادگیری طرز کارکردن با یک وسیله ی برقی و یا الکترونیکی را از روی دفترچه ی راهنمای آن داشته اید و توانسته اید با مطالعه ی دستورالعمل راهنما، گام به گام با روش راه انداختن و درست کارکردن آن وسیله آشنا شوید. حتی زمانی که برای این وسایل مشکلی پیش می آید، اولین اقدام شما، مراجعه به این کتابچه های راهنما خواهد بود و قطعا هرچقدر پیچیدگی این وسایل بیشتر باشد، نیاز به دستورالعمل راهنمای مفصل تری نیز خواهد بود.
مغز ما یک موهبت الهی است که دنیای بسیار پیچیده ای دارد. شناخت این عضو شگفت انگیز نیاز به یک کتابچه ی راهنمایی دارد تا به زبانی ساده بتواند پیچیدگی های آن را توضیح دهد و به ما در مراقبت و رسیدگی به آن کمک کند. هر چقدر شناخت ما از مغز و عملکردهای آن بیشتر و کامل تز باشد، می توانیم به شیوه های بهتری از آن استفاده کنیم. کتاب پیش رو، در واقع همان کتابچه ی راهنمایی است که سعی می کند شناخت آگاهی ما را نسبت به توانمندی ها و مشکلات مغزی مان افزایش دهد و ما را در مسیر نگهداری و مراقبت موثر از آن یاری کند. پس اگر شما هم مشتاق این هستید تا از دنیای پر رمز و راز مغزتان آگاه شوید، با ما در (کتابچه ی راهنمای مغز) همراه شوید..
موضوعات کتاب را به گونه ای انتخاب کردم تا نشان دهم حکمرانی خوب تنها در حرف و کلام و نظریه دانشگاهی صرف نیست، بلکه به دنبال آن بودم تا رابطه و تاثیرهای مستقیم این موضوع با برخی چالش ها و بحران های پیرامون زیست کنونی بشر همچون ایدز، امنیت غذایی پایدار، بلایای طبیعی، محیط زیست، صلح پایدار، جامعه مدنی، زمامداری زنان، حکمرانی شهری را نشان دهم.تلاش من این بوده است تا این کتاب، ترجمانی از مباحث ضروری جامعه و البته آکادمیک به زبان قابل فهم برای همه اقشار جامعه به ویژه طبقه متوسط باشد. ساده تر این که، تلاش کردم تا حکمرانی و دموکراسی را همچون نیاز نان شب مردم قابل فهم کنم. کتاب «درس هایی از حکمرانی خوب» به ویژه فصل اول آن، رابطه بسیاری از مفاهیم با شاخص های حکمرانی خوب را نشان می دهد که از جمله مهمترین آنها «نسبت درآمد کشورها با شاخص های حکمرانی»، «مقایسه وضعیت مناطق جهان با یکدیگر» و «نشان دادن جایگاه ایران در مقایسه با مناطق نزدیک» است.
قهوه در دسته ی گیاهی به نام کافیا قرار می گیرد. بیش از ۵۰۰ گونه ی گیاهی و شش هزار گونه از درخت های استوایی و بوته ای در این دسته قرار می گیرند. کارشناسان تخمین می زنند که در هر نقطه از جهان بین ۲۵ تا ۱۰۰ گونه ی مختلف از گیاه قهوه وجود دارد. این طیف از گیاهان نخستین بار توسط یک گیاه شناس سوئدی به نام کارولوس لینئوس در قرن هجدهم میلادی توصیف شد.
دکتر رضا نیازمند که مسئولیت تأسیس سازمان گسترش و مجموعه های بزرگ صنعتی را برعهده داشته در این کتاب، تاریخ شکل گیری صنایع مهمی چون: ذوب آهن اصفهان، آلومینیوم اراک، مس سرچشمه ، نساجی قائم شهر، تراکتورسازی و ماشین سازی تبریز را مرور می کند و برای خوانندگان توصیف می کند که چگونه تکنوکراسی در فاصله سال های 1341 تا 1348 در ایران شکل گرفت و هم افزایی این گروه از تکنوکرات ها در دهه پنجاه و سیاستگذاری اقتصادی موجب پیدایش صنعت خودروسازی، صنعت الکترونیک و صنعت نساجی و صنایع مادر شد. نحوه ی تامین اورانیوم برای نیروگاه هسته ای ایران از مطالب دیگری است که نیازمند بیان کرده است. نیازمند از زندگی خود به ویژه زندگی مدیریتی اش برای خواننده روایت می کند، و گوشه هایی ثبت نشده از تاریخ توسعه صنعتی ایران در دهه 1340 را روشن می کند، دوره طلائی اقتصاد ایران که در آن مقطع رشد اقتصادی دو رقمی را نیز تجربه کرد.