آیا می توان تاریخ را برمبنای عناصر غذایی انسان دننبال کرد؟... مارک آرونسون و مارینا بوداس، زوج شیفته ی تاریخ، به این پرسش پاسخ مثبت داده اند. آنان قصه ی شکر را از دل مناسک مذهبی هندوها تا آیین های اروپایی قرون وسطا بیرون کشیده اند و سفر پرتب و تاب کریستف کلمب دردل دریاها را به مزارع داغ نیشکر قاره ای آمریکا دوخته اند. آنان نشان داده اند اقتصاد شکر چگونه به رونق برده داری گرایید و دردل همان تجارت دانه های انقلاب پاشید. آنان در کتاب شکر چگونه جهان را تغییر داد قصه های پرشماری را به زبان ساده ای از دل نغمه ها، شعرها، آوازها، نقشه ها و نقاشی های بیرون کشیده اند و نشان داده اند چگونه می توان تاریخ جهان را از دریچه ی یک عنصر غذایی بسیار کلیدی تاریخ دنبال کرد: شکر.
امیلی پروکوپ در کتاب مفرح «تاریخچه همهچیز» که کتاب پرفروش شماره یک وبسایت آمازون بوده، پشت پرده و تاریخچه ابداع و اختراع خیلی چیزها را شرح میدهد؛ از دکمه و سبیل و لاک ناخن گرفته تا آدامس بادکنکی و هیپنوتیزم و تفنگ آبپاش! و از چسب زخم و پوشک و ماشین ظرفشویی گرفته تا لالایی و برفپاککن و هفتتیر!
در واقع، این کتاب شامل تاریخچهی اشیا و پدیدههایی است که زندگی روزمرهمان با آنها دوره شده، اما شاید چیزی از گذشتهشان نمیدانیم و خبر نداریم که همین چیزهای ساده گاه چه تأثیری بر تاریخ بشر گذاشتهاند.
البته کتاب تاریخچهی همهچیز از اول کتاب نبوده! بلکه برنامههای پادکستی بوده به نام «داستان همه چیز» که امیلی پروکوپ اجرا میکده. اما بعداً موضوعات این پادکست را با جزئیات بیشتر و چاشنی نکات جالب و سرگرمکننده، تبدیل کرده است. به همین کتاب تاریخچهی همهچیز (راستی اگر خیلی از پادکست چیزی نمیدانید، در همین کتاب پیشینهی خود پادکست هم گنجانده شده که اساساً چیست و چه میکند!)
سؤالاتی که جِی اینگرام، نویسنده و پژوهشگر سرشناس کانادایی در کتاب "راستی چرا؟" مطرح میکند و به آنها پاسخ میدهد، اینقدر جالب و بامزه هستند که به جای هر گونه توضیح و تفسیری دربارهی این کتاب، فهرست برخی از موضوعات آن را در اینجا میآوریم:
چرا پیاز اشک آدم را درمیآورد؟
آیا ما همه ژن نئاندرتالها را در وجود خود داریم؟
چرا گاهی کلمهای سر زبانم است، اما به یادش نمیآورم؟
آیا ناخن دست سریعتر از ناخن پا رشد میکند؟
چرا بعضیها با دیدن خون غش میکنند؟
چرا افراد تحت فشار روحی گند میزنند؟
چرا خمیازه مسری است؟
آیا نیوتون واقعاً به واسطهی افتادن سیب روی سرش قانون جاذبه را کشف کرد؟
آیا گربهها ما را دوست دارند یا فقط تحملمان میکنند؟
آیا سگها واقعاً بهترین دوست انسان هستند؟
چه چیزی پشهها را به من جذب میکند؟
چرا مارمولکها دمشان را از دست میدهند؟
چرا دستهای تیرانوزوروس رکس اینقدر کوتاه بودند؟
آیا ما خواب را رنگی میبینیم؟
آیا واقعاً میتوانیم تشخیص دهیم چه وقت کسی به ما خیره شده؟
آیا پاگُنده وجود دارد؟
آیا ارشمیدس واقعاً کشتیهای رومیان را با استفاده از نور خورشید به آتش کشید؟
چرا با بالا رفتن سن، زمان سریعتر میگذرد؟
آیا دنیای ما واقعاً دنیای کوچکی است؟
چرا برگها در پاییز تغییر رنگ میدهند؟
دیوار صوتی چیست و چهچیز میتواند آن را بشکند؟
یک برگه کاغذ را چند مرتبه میتوان تا زد؟
آیا گالیله واقعاً گلولهها را از بالای برج پیزا انداخت؟
"یک کتاب مهم و جالب که نشان می دهد چگونه با تفکر تولید ناخالص داخلی به دام افتاده ایم_ و این کتاب روشن می سازد تا چه حد مهم است اینکه جایگزین هایی را به وجود آوریم که به ما کمک کنند نابرابری را تقلیل دهیم و به تغییرات آب و هوائی پاسخ دهیم."
دکتر کیت ای. پیکت، پروفسور اپیدمی شناسی در دانشگاه یورک و مؤلف مشترک تاب تراز: چرا برابری برای هر کسی بهتر است.