کتاب «شکاف جهانی، سیر شکلگیری جهان سوم» نوشته ال.اس استاوریانوس از آغاز ورود «جهان سوم» به نظام اقتصاد جهانی تا فراز و نشیبهای گوناگون شکلگیری سرمایهداری و جنبشهای انقلابی در «جهان سوم» را گاهشماری میکند.
ال.اس.استاوریانوس Leften Stavros Stavrianos (1913 - 23 مارس 2004) مورخ یونانی-کانادایی بود. تأثیرگذارترین کتابهای او به عنوان یک تاریخ جهانی در نظر گرفته شده است: از ماقبل تاریخ تا قرن بیست و یکم و بالکان از سال 1453. وی یکی از نخستین مورخانی بود که دیدگاه های مستشرق را در مورد امپراتوری عثمانی به چالش می کشد. استاواریانوس در سال 1913 در ونکوور، بریتیش کلمبیا، کانادا متولد شد. و لیسانسش را در رشته تاریخ از دانشگاه بریتانیا کلمبیا، و یک مدرک کارشناسی ارشد و دکتری از دانشگاه کلارک در ورشستر، ماساچوست دریافت کرد. استاواریانوس به دانشکده دانشگاه کوئین در کینگستون، انتاریو و کالج اسمیت در نورثمپتون، ماساچوست پیوست. وی سپس در سال 1946 استاد دانشگاه شمال غربی شد. پس از بازنشستگی از شمال غربی در سال 1973، استاوریانوس تا سال 1992 به دانشگاه كالیفرنیا، بخش تاریخ سن دیگو پیوست.
در این اثر، که برای اولین بار با عنوان "Les Fonctions Mentales dans les Societes Inferieures" منتشر شد، لوی برول در مورد آنچه که به عنوان دو ذهنیت اساسی بشر مطرح می کند، حدس و گمان می زند. «ابتدایی» و «غربی». ذهن بدوی ماوراء طبیعی را از واقعیت متمایز نمی کند، بلکه از «مشارکت عرفانی» برای دستکاری جهان استفاده می کند. به گفته لوی برول، علاوه بر این، ذهن بدوی به تضادها نمی پردازد. در مقابل، ذهن غربی از حدس و گمان و منطق استفاده می کند. لوی برول مانند بسیاری از نظریه پردازان زمان خود معتقد به غایت شناسی تاریخی و تکاملی بود که از ذهن بدوی به ذهن غربی منتهی می شد. استانیسلاو آندرسکی، جامعه شناس، استدلال می کند که علیرغم ایراداتش، «کارکردهای ذهنی در جوامع عقب مانده» لوی برول کمکی دقیق و ارزشمند به انسان شناسی بود، شاید حتی بیشتر از اثر شناخته شده کلود لوی استروس.
چالرز تیلی جامعه شناس و مورخ برجسته آمریکایی و یکی از محققین تاریخ انقلاب ها در جوامع بشری به شمار می آید . وی در این کتاب که اولین بار به سال 1993 منتشر گردید به بررسی جامعه شناسانه تاریخ انقلاب های اروپایی از اوایل عصر جدید تا به امروز می پردازد.رویدادهای انقلابی و به یاد ماندنی قاره اروپا انقلاب شکوهمند 1688 انگلستان،انقلاب 1798 فرانسه و انقلاب اکتبر 1917 روسیه- در کانون توجهات این نویسنده قرار گرفته است و به انقلاب در سایر کشورهای این قاره و از جمله تحولات دهه اخیر در اروپای شرقی و مرکز نیز اشاراتی رفته است.کتاب انقلاب های اروپایی که در سال 1995 جایزه اروپایی جامعه شناسی و علوم اجتماعی را به خود اختصاص داد، بازگویی صرفا ساده از رویدادهای تاریخی نیست بلکه نویسنده در این کتاب، تاریخ انقلاب های بزرگ و کوچک در اروپا را از منظری جامعه شناسانه و علمی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و آنها را از زوایای مختلف با یکدیگر مقایسه کرده است.
نخستین بخش اصلی و مفصل کتاب صرفا درباره یهودی ستیزی است ؛ نه درباره محتوای پرحجم تاریخ یهود است و نه درباره بزرگی یهودیت آلمان ، که فقط درباره یهودی ستیزی است و نشان می دهد یهودی ستیزی به منزله نوعی جنبش جهان بینانه با مقاصد سیاسی ، بر خلاف یهودی بیزاری ، فراورده نیمه سوم قرن نوزدهم است.
کتاب عناصر و خاستگاه های توتالیر پر حجم ترین کتاب و به گمان بسیاری اثر اصلی هانا آرنت است او در سال نخست این کتاب را به زبان انگلیسی و با عنوان خاستگاههای توتالیتاریم منتشر کرد اما خیلی زود از پی انتشار کتاب به زبان آلمانی نیز بر آمد و با همت خود او در سال ۱۹۵۵ نسخه ی آلمانی کتاب با عنوان "عناصر و خاستگاههای حاکمیت توتالیتر" منتشر شد. آرنت خود در پیشگفتارکتاب شرح می دهد که به هنگام بازنویسی کتاب به آلمانی تغییراتی از تکمیل تا حذف اعمال کرده است، بدون آن که در ساختار کلی کتاب دست برده باشد. اما چنان که پیداست، نسخه ی آلمانی کتاب قدری (شاید حدود پانزده درصد) پرحجم تر از نسخه انگلیسی است و از آن جا که چند سال پس از نسخه انگلیسی نوشته شده و نویسنده نیز مجال یافته است از توانایی های زبان مادری اش در نگارش بهره برد، نسخه آلمانی در کل ویراستی جذاب تر به نظر میرسد. کتاب سه فصل دارد. «یهودی ستیزی»، «امپریالیسم» و «توتالیتاریسم" . در ایران هر یک از این فصول به صورت کتابی جداگانه ترجمه شده است. آرنت بخش یهودی ستیزی را را با تحلیلی در مورد ظهور یهودستیزی در اروپا آغاز می کند ، به ویژه با تمرکز بر موضوع دریفوس. سپس وی در مورد نژادپرستی علمی و نقش آن در امپریالیسم استعمارگرایانه ، که خود با گسترش نامحدود سرزمینی و اقتصادی مشخص می شود ، بحث می کند.
آرنت ریشه های امپریالیسم مدرن را تا انباشت سرمایه اضافی در کشورهای اروپایی در طول قرن 19 ردیابی می کند. این سرمایه نیاز به سرمایه گذاری در خارج از اروپا داشت که تولید کننده باشد و برای محافظت از سرمایه گذاری ها باید کنترل سیاسی در خارج از کشور گسترش می یافت. وی سپس "امپریالیسم قاره ای" (پان ژرنالیسم و پان اسلاویسم) و ظهور "جنبش ها" را جایگزین خود برای احزاب سیاسی می کند. این جنبش ها با دولت و ضد پارلمان سالاری دشمنی دارند و به تدریج یهودی ستیزی و انواع دیگر نژادپرستی را نهادینه می کنند. آرنت نتیجه می گیرد که در حالی که فاشیسم ایتالیایی یک جنبش اقتدارگرای ناسیونالیستی بود ، نازیسم و استالینیسم جنبش های توتالیتر بودند که به دنبال از بین بردن همه محدودیت ها بر قدرت جنبش بودند.
این اثر اصیل آنتونی کنی که در چهار جلد تالیف شده، بهترین تاریخ فلسفه غرب تک مولف، بعد از تاریخ فلسفه فردریک کاپلستون است.
ترجمه حاضر از تاریخ فلسفه غرب آنتونی کنی، از دو نظر حادز اهمیت است: اول، تدوین متن اصلی در زبان انگلیسی که برخلاف تصور خوانندگان، در زبان جهانگیر انگلیسی هم نظایر چندانی ندارد. آنچه در این زمینه مشهور است و به فارسی نیز ترجمه شده، یکی تاریخ فلسفه غرب اثر برتراند راسل، فیلسوف بزرگ قرن بیستم، است و دیگری که بسیار مفصلتر است و بیش از راسل نیز وارد مباحث ماهوی فلسفه میشود، تاریخ فلسفه فردریک کاپلستون است. و دوم، ترجمه فارسی شیوا، دقیق و خوسخوان این کتاب است. بنده که با آثار ترجمه شده فلسفی یا متون اصلی کموبیش انس دارم، به واقع کتابی به این اطلاعبخشی و ترجمهای به این معنابخشی، یعنی معنارسانی، کم دیدهام. با درود به مترجم کوشا و معناگرا و سختکوش این اثر، فرزند فرزانه فرهنگیام،